Hlavní obsah

Kdo dostává nejvíc peněz do boje o Hrad? Fischer, Schwarzenberg a Zeman

Právo, Jan Rovenský

Přes 14,5 miliónu korun dali za posledních 30 dní občané, spolky a firmy uchazečům o Hrad na jejich prezidentskou kampaň. Drtivou většinu toho dostali Jan Fischer (přes šest miliónů), Karel Schwarzenberg (více než 5,5 miliónu) a Miloš Zeman (přes 2,5 miliónu).

Foto: Právo

Článek

K Zemanovi byli lidé velkorysí, za uplynulý měsíc mu poslali 2,1 miliónu korun. Výjimkou nejsou ani částky ve výši několika set tisíc. Nejštědřejší byl podle výpisu z transparentního účtu Karel Klimoszek, který Zemanovi dal 450 tisíc, po 200 tisících darovali Jiří Jestřáb, Jan Hořavka či Vladimír Pavlík.

Ve výpisu z účtu se také objevuje bez dalších podrobností vklad hotovosti ve výši 227 tisíc. Podle Zemanovy mluvčí Hany Burianové tyto peníze věnoval Lukáš Přibylka a suma je podložena darovací smlouvou. Přibylkovo jméno na účtu podle Burianové nefiguruje v důsledku administrativní chyby – dárce opomenul uvést své jméno ve zprávě pro příjemce, řekla Právu.

S 400 tisíci pomohla Zemanovi firma Sigma Group, a. s., která má akcie na doručitele a jejímž jediným akcionářem je podle internetového výpisu z obchodního rejstříku firma TZ Stones Mining Limited se sídlem na Kypru. Podle Burianové Zemanova kancelář komunikovala s konkrétní osobou, předsedou představenstva Milanem Šimonovským.

Zemanův tým na počátku září informoval, že na kampaň bylo vynaloženo něco málo přes tři milióny korun. Dalších 12 miliónů bylo naplánováno utratit za billboardy, využití sociálních sítí a rozeslání Zemanova životního příběhu do čtyř miliónů domácností.

Schwarzenberg si přispěl dvěma milióny

Fischerovi dal nejvíc miliardář Tomáš Chrenek, který mu už v listopadu přispěl dalšími pěti milióny (v červenci mu dal devět miliónů). Po půl miliónu přispěl restauratér Sanjiv Suri i majitel směnáren Mikuláš Šveda (ten předtím věnoval přes dva milióny). Jinak Fischer dostal v menších sumách asi 30 tisíc korun, dosud za kampaň utratil přes 17 miliónů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg

Kandidátovi TOP 09 Schwarzenbergovi poslali občané 66 tisíc korun, z toho například exšéfka Akademie věd Helena Illnerová 20 tisíc. Milión ministrovi zahraničí věnovala strana Starostové a nezávislí, dva milióny hoteliér Viliam Sivek a 2,5 miliónu jednatel České gumárenské společnosti Tomáš Němec. Pro první kolo má Schwarzenberg vyčleněno 25 miliónů, sám přispěl dvěma milióny korun.

Desítky tisícových darů dostal i Franz

Více než 131 tisíci přispěli lidé kandidátovi ČSSD Jiřímu Dienstbierovi. Sto tisíc z toho věnoval europoslanec soc. dem. Pavel Poc, 10 tisíc dala jeho kolegyně Olga Sehnalová. Většinou se však Dienstbier spoléhá na ČSSD, která mu na kampaň slíbila až 15 miliónů.

Podobnou sumu za kampaň plánuje utratit i kandidát ODS Přemysl Sobotka, jemuž také jeho rodná strana poskytne většinu financí. Sám si nedávno přispěl 100 tisíci korunami, od drobných dárců, měl jen dva, má jen 1600 korun. Sobotka také raději poslal zpět i 200 tisíc.

„Poté, co jsme dárce rozklíčovali, jsme zjistili, že byl v režimu vyšetřování, tak jsme 200 tisíc raději vrátili,“ vysvětlil Právu.

Desítky darů v hodnotě několika tisíc dostala i Zuzana Roithová (KDU-ČSL). Na účet jí za uplynulých 30 dní dorazilo 162 tisíc. Nejvíc jí věnoval Jan Roth, a to sto tisíc korun. Přispěl i třeba exsenátor Petr Pithart 10 tisíci korunami. Roithová již dříve oznámila, že nechce v kampani utratit víc než dva milióny.

Nouzi o drobné přispěvatele nemá Vladimír Franz, který dostal od několika desítek lidí asi 120 tisíc korun.

Podobně je na tom Táňa Fischerová, jíž občané poslali 92 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám