Hlavní obsah

Lidé oceňují Schwarzenbergovu nezkorumpovatelnost, ukázal průzkum

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Agentura ppm factum se ve svém prosincovém průzkumu zaměřila na šestici prezidentských kandidátů, kteří se v předvolebních šetřeních umisťují za vedoucím duem Fischer - Zeman. Lidí se ptala na tři nejsilnější stránky zbývajících uchazečů o Hrad. Největší podíl respondentů se shodl na tom, že Karel Schwarzenberg je nezkorumpovatelný, jelikož má dostatečné finanční zajištění.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Článek

Celkem 44 procent dotázaných u Schwarzenberga uvedlo, že je natolik finančně zajištěný, že se nedá zkorumpovat. 22 procent shodně zařadilo mezi jeho nejsilnější stránky reprezentaci v zahraničí a čestnost a důvěryhodnost.

Co se týče právě reprezentace v zahraničí, předskočil Schwarzenberga pouze Jiří Dienstbier, jemuž tuto položku přiřklo jako nejsilnější stránku 27 procent lidí. Tentýž aspekt kladli dotazovaní za přední vlastnost také Zuzaně Roithové a Vladimíru Franzovi.

U Dienstbiera lidé ocenili i to, že by nejlépe hájil českou státnost (26 procent) a sjednocoval zemi a vedl dialog s odborníky (26 procent).

Fischerová by prý vybrala nezávislé soudce

Nejsilnější stránka Táni Fischerové spočívá podle lidí v tom, že by hájila právo a spravedlnost, například by vybrala nezávislé soudce Ústavního soudu. Shodlo se na tom 14 procent respondentů. Stejný podíl dotázaných uvedl, že by v prezidentském úřadě nejvíce respektovala ústavu.

Na spodních třech příčkách podle podílu lidí, kteří se shodli na nejsilnější stránce jednotlivých kandidátů, se umístili Přemysl Sobotka, Zuzana Roithová a Vladimír Franz. V případě Sobotky a Franze uváděli na prvním místě schopnost sjednocovat zemi a vést dialog s odborníky (12 respektive 9 procent) u Roithové reprezentaci v zahraničí (9 procent).

Agentura prováděla průzkum v době od 9. do 12. prosince. Lidem položila sedm otázek s tím, který z kandidátů by v dané problematice nejvíce vynikal. Respondenti mohli kromě jména někoho z šesti kandidátů zvolit také odpověď "ani jeden z nich". Dva největší favorité, Jan Fischer a Miloš Zeman nebyli do průzkumu zařazeni.

Kandidáttři hlavní silné stránkyprocenta
Karel SchwarzenbergJe dostatečně finančně zajištěný, takže se nedá zkorumpovat44
Bude zemi nejlépe reprezentovat v zahraničí22
Bude nejvíce čestný a důvěryhodný22
Jiří DienstbierBude zemi nejlépe reprezentovat v zahraničí27
Bude nejlépe hájit českou státnost26
Bude zemi sjednocovat a povede dialog s odborníky26
Táňa FischerováBude nejlépe hájit právo a spravedlnost, například vybere nezávislé soudce do ÚS14
Bude nejvíce čestná a důvěryhodná14
Bude nejvíce respektovat ústavu13
Přemysl SobotkaBude zemi sjednocovat a povede dialog s odborníky12
Bude nejvíce respektovat ústavu10
Bude nejlépe hájit českou státnost10
Zuzana RoithováBude zemi nejlépe reprezentovat v zahraničí9
Bude nejlépe hájit právo a spravedlnost, například vybere nezávislé soudce do ÚS9
Bude nejvíce respektovat ústavu8
Vladimír FranzBude zemi sjednocovat a povede dialog s odborníky9
Bude nejlépe hájit právo a spravedlnost, například vybere nezávislé soudce do ÚS8
Bude zemi nejlépe reprezentovat v zahraničí8

Reklama

Výběr článků

Načítám