Hlavní obsah

Co s penězi na účtech neregistrovaných uchazečů o Hrad? Zákon to neřeší

Právo, Jan Rovenský

Prezidentští kandidáti mají ze zákona vybrané, ale při kampani nevyužité peníze věnovat po volbách na charitu. Pro koho z nich to však platí? Jen pro ty, kteří splnili podmínky pro registraci do prezidentských voleb (nyní osm, možná 11), nebo pro všechny, kteří podali přihlášku? Zákon to výslovně neuvádí.

Foto: Novinky.cz, Právo

Vladimír Dlouhý, Tomio Okamura a Jana Bobošíková

Článek

Otázka, kdo má kam dát po volbách nevyužité peníze, není teoretická, ale zejména v případě Vladimíra Dlouhého i ryze praktická. Zatím má na účtu ještě 846 tisíc korun, a pokud mu ve čtvrtek Nejvyšší správní soud registraci odepře, může si je buď nechat, nebo vrátit sponzorům, nebo dát na charitu.

Totéž se týká i Jany Bobošíkové a Tomia Okamury, kteří ale mají na svých volebních účtech řádově jen tisíce korun. Podle šéfa poslanců ČSSD Jeronýma Tejce by tito zájemci o Hrad peníze měli vrátit dárcům.

„Nemyslím si, že by si peníze mohli ponechat, protože to jsou prostředky určené na kampaň. A pokud nebudou utraceny, měly by se vrátit dárcům poměrně, nebo podle data věnování. Je to koneckonců i záruka proti praní špinavých peněz,“ řekl Právu.

Zákon má své mouchy, říkají zákonodárci

Podle Tejce je celý zákon po první přímé volbě zralý na revizi, ať už kvůli zpřesnění v tomto případě, nebo například kvůli problémům s registrací.

Senátor Jaroslav Kubera (ODS), který je členem mandátového a imunitního výboru, na dotaz Práva uvedl, že opět „vyplouvají na povrch další a další molitanové kuličky, o které se nikdo nezajímal“.

V každém případě ti kandidáti, kteří registrovaní budou, penězi nesmějí nakládat nejméně 120 dní po skončení volby, poté se do 30 dní „převedou na sociální, zdravotní, sportovní, ekologický, kulturní nebo jinak veřejně prospěšný účel, a to v rozsahu a způsobem, který určí kandidát“. Finální účetnictví pak zkontroluje senátní mandátový a imunitní výbor.

Otázka je, zda za kandidáta lze považovat i neregistrované uchazeče.

Bobošíková 50 000, Okamura šest tisíc

Bobošíková prý za kampaň utratila „minimum“. Ke konci listopadu podle výpisu měla na účtu 50 tisíc. „Nechci říkat nulu, ale není to žádný podstatný údaj. Jde hlavně o lidskou energii a benzin a to si platím sama. Ale jelikož ještě nejsem zaregistrována, tak nepřevádíme na účet další finance,“ řekla Právu. Pokud jí nějaké peníze zůstanou, tak je chce darovat památníku v Lidicích.

Dlouhý podle mluvčího kampaně Kamila Chalupy dosud utratil zhruba 6,5 miliónu, na webu přiznává dary ve výši 8,1 miliónu a minulý týden měl na účtu 846 tisíc korun.

Okamura řekl Právu, že ho kampaň stála zatím zhruba 900 tisíc. Nedávno si poslal na volební účet 870 tisíc korun a 775 tisíc dal agentuře New Pin za organizaci, poštovné, trička s polepem, plakáty, platy krajských koordinátorů a dalších pracovníků. Nyní má Okamura na účtu šest tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám