Hlavní obsah

Šéf odborů Zavadil bude volit Zemana

Novinky, Jiří Ovčáček

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil bude v přímé volbě prezidenta volit Miloš Zemana. Uvedl to v úterý na tiskové konferenci, na které vystoupil po boku prezidentského kandidáta. Od Zemana očekává, že naváže na svou premiérskou tradici a nastolí dialog s odboráři.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloš Zeman (vpravo) se 11. prosince setkal s Jaroslavem Zavadilem.

Článek

„Předpokládám, že budu volit kandidáta Miloš Zemana,“ uvedl Zavadil v Zemanově „prezidentské“ kanceláři v pražské Loretánské ulici, ve které s uchazečem o Hrad zhruba dvacet minut hovořil.

„Očekávám od nového prezidenta, že začne usilovat o to, aby se poměry zlepšily,“ pronesl šéf ČMKOS. Zdůraznil přitom, že v případě Zemana jde o jeho osobní názor. Odbory podle něj nedoporučily, koho volit, nechaly to na svobodné vůli svých členů a příznivců.

Zavadil vyzdvihl, že v dobách, kdy byl Zeman premiérem, vedl s odboráři dialog. To samé podle něj nastane, pokud usedne na prezidentský stolec. „Jsem rád, že chce pokračovat v těchto tradicích,“ poznamenal. Odborový předák ocenil, že Zeman drží slovo. „Když něco řekne, tak to vždy platilo a platí,“ prohlásil.

Zavadil také vysvětlil, proč dal přednost Zemanovi před oficiálním kandidátem ČSSD Jiřím Dienstbierem. Poukázal na to, že Zemana a jeho názory dlouhodobě zná. „Jiřího Dienstbiera prakticky neznám, zatímco Miloše Zemana znám mnoho let,“ řekl na dotaz Novinek. Zeman poté podotkl, že se s šéfem odborů shodl v odporu proti vládní důchodové reformě.

Zeman také ocenil podporu, kterou mu předseda ČMKOS vyslovil. „Vážím si lidí, kteří mají svobodnou vůli,“ sdělil Zeman, který neopomněl zdůraznit, že Zavadila k ničemu nepřemlouval. Odborového předáka přitom označil za silnou osobnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám