Hlavní obsah

Silnice zmizely pod sněhem a ledem, doprava vázne

Praha
Aktualizováno

Sněžení a náledí, které v noci na úterý zasáhly většinu území Česka, na řadě míst komplikují dopravu. Některé silnice jsou neprůjezdné pro kamióny, někde nákladní auta blokují nebo ztěžují provoz. Ledovka se objevuje zejména na jihu a západě republiky, ale též ve středních Čechách.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Článek

Ledovka a sníh ráno znemožnily průjezd kamiónů mezi Volyní a Čkyní na Strakonicku, dopravu tam navíc ztížila viditelnost snížená na méně než sto metrů.

Na kluzké vozovce u Trhové Kamenice na Chrudimsku za silného sněžení uvízlo několik kamiónů, které nemohly vyjet kopec.

Na řadě míst kamióny havarovaly a buď zcela, nebo částečně omezují provoz. Kvůli kamiónu byla kolem 6:00 například zcela neprůjezdná silnice ve Zruči nad Sázavou na Kutnohorsku.

Dvě nehody kamiónů u Holic na Pardubicku zablokovaly provoz na frekventované silnici I/35 z Hradce Králové na Moravu. Komunikace je zcela uzavřena. Jeden kamión havaroval mezi Holicemi a Ostřetínem, druhý mezi Holicemi a Chvojencem. "U Ostřetína řídí provoz policisté kyvadlově, u Chvojence se projet nedá. Objízdná trasa zatím nebyla stanovena," řekl mluvčí krajské policie Jozef Bocán.

Čerstvý sníh ve středních Čechách 

Dopravu ve středních Čechách místy komplikuje sněžení. Řidiči by měli být opatrní zejména na menších silnicích na Benešovsku, Příbramsku a Rakovnicku, kde se může vyskytovat ujetá vrstva krytá posypem. Zvýšenou opatrnost cestáři doporučují i na hlavních tazích včetně dálnic a rychlostních komunikací, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Na dálnici D8 by měli řidiči počítat s komplikacemi kvůli havárii kamiónu na 12. kilometru ve směru na Prahu. Nehoda se stala v úterý brzy ráno, ale během celého dopoledne se kolem kamiónu, který sjel z dálnice do příkopu, pohybují lidé, kteří překládají náklad.

„Ráno se tvořily kolony, během dopoledne byl provoz kolem havárie plynulý. Předpokládáme, že kolem poledne dálnici ve směru na Prahu uzavřeme a kamión se bude vyprošťovat jeřábem,“ varoval řidiče mluvčí středočeské policie Jakub Vinčálek. Havárie se podle něj obešla bez zranění.

Situace na Pražském okruhu

Sněžení je po ránu hlášeno na Kladensku, Benešovsku, Příbramsku a v okolí Prahy. Na některých dálničních úsecích leží rozbředlý sníh po chemickém ošetření, na Pražském okruhu a dálnici D1 mohou jízdu znepříjemnit zbytky sněhu po pluhování. Teploty v kraji se pohybují od minus čtyř stupňů Celsia do nuly, na většině území je zataženo a vane slabý vítr.

Na silnici u Jílového či v okolí Rakovníka se podle informací ŘSD vyskytuje ledovka.

Na jihočeské silnice se zvýšenou opatrností

Dopravu v Jihočeském kraji komplikuje sníh, který v noci na úterý pokryl značnou část území. Všechny komunikace jsou proto sjízdné pouze se zvýšenou opatrností, vyplývá z informací dispečinku správy a údržby silnic.

Na úseku dálnice D3 a na vozovkách I. třídy leží vrstva rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. O něco horší situace panuje na silnicích nižších tříd, které jsou například na Jindřichohradecku pokryty zledovatělým sněhem a posypem. Na Českobudějovicku a Táborsku je uježděná posypaná vrstva sněhu.

Komplikace hrozí i v Plzeňském kraji. Sjízdné se daří udržovat silnice v nižších polohách, ve vyšších přibývá úseků, kde je místy protažen jen jeden jízdní pruh. Úplně zavřena je už od pondělí silnice mezi Klenčím pod Čerchovem a Postřekovem na Domažlicku.

Na hlavním tahu, dálnici D5, leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření, část je mokrá a tvoří se na ní ledovka.

Klouzající silnice jsou i v Karlovarském kraji. Komplikace jsou i na hlavním tahu krajem, na silnici R6. "Osobní auto havarovalo ve směru z Karlových Varů na Sokolov u Nového Sedla. Na silnici jsou i odstavené kamiony," uvedl krajský policejní mluvčí Pavel Valenta.

Po 10:00 byla doprava mezi Novým Sedlem a Sokolovem zcela uzavřena kvůli nehodě kamionu, který zablokoval celou silnici. "Doprava bude odkláněna přes Loket," doplnil policejní mluvčí Pavel Valenta. Podle vedoucího zimní údržby krajských silničářů Josefa Bulky je největší problém právě na silnici R6, hlavně v úseku mezi Březovou a Novým Sedlem."

V Ústeckém kraji jsou silnice většinou mokré, na horách s rozbředlou či uježděnou vrstvou sněhu. Na dálnici D8 by si měli dát silničáři pozor na mlhu. Na silnici mezi Mostem a Lovosicemi varují silničáři před ledovkou.

Relativně dobrá je situace v Libereckém kraji, kde přes noc napadlo jen kolem dvou centimetrů sněhu. I na hlavních tazích sice leží zbytky rozbředlého sněhu, ale všechny silnice jsou sjízdné.

Pozor by si měli dát řidiči v Jizerských horách, kde fouká vítr a na některých silnicích nižších tříd vytváří sněhové jazyky.

V Královéhradeckém kraji stojí na dálnici D11 na 68. kilometru po nehodě kamión, který blokuje pravý jízdní pruh i sjezd na Chlumec nad Cidlinou.

Opatrní by měli být řidiči i v Pardubickém kraji, zvláště na Hlinecku, Chrudimsku, v okolí Poličky, Žamberka, Svitav a Lanškrouna. Na Moravskotřebovsku může být sněhová vrstva i zledovatělá.

Kolem deseti centimetrů napadlo v noci v Olomouckém kraji. Na hlavních tazích se nachází sněhová kaše po chemickém posypu, na inertně udržovaných silnicích je ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Ve Zlínském kraji napadlo nejvíce sněhu tradičně na Valašsku. Brzy ráno byl například kvůli hustému sněžení a sněhovým jazykům pro nákladní auta nesjízdný tříkilometrový úsek mezi obcemi Komňa a Starý Hrozenkov na Uherskohradišťsku. Stále trvá snížená viditelnost.

Také v Moravskoslezském kraji komplikuje sníh dopravu. Nedaleko Nového Jičína zablokovala silnici I/48 nehoda sypače a kamiónu. Kolize, která se obešla bez zranění, na nějakou dobu zcela zastavila provoz na důležité komunikaci k hranicím s Polskem i se Slovenskem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám