Hlavní obsah

Klaus Gašparovičovi: Rozpad federace prospěl oběma, ale vám víc

Právo, nek, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rozdělení československé federace před téměř dvaceti lety bylo ku prospěchu obou nástupnických republik. Prezident Václav Klaus se na tom podle svých slov shodl se slovenským protějškem Ivanem Gašparovičem, který v pondělí přijel do Prahy na státní návštěvu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Slovenské republiky Ivan Gašparovič navštívil Českou republiku. Na Pražském hradě ho s vojenskými poctami přijal český prezident Václav Klaus.

Článek

„My jsme s panem prezidentem byli blízko toho, když to dělení probíhalo, a myslím, že jsme oba měli zájem, aby bylo zvolení řešení ku prospěchu obou těchto zemí. Jsme přesvědčeni, že to, co se udělalo tehdy před dvaceti lety, ku prospěchu obou těchto zemí bylo,“ prohlásil Klaus na společné tiskové konferenci.

Rozpad federace nicméně podle něj prospěl více Slovensku než ČR. Argumentoval statistickými údaji, podle nichž se za dvacet let HDP v ČR zvýšil o 50 procent, zatímco na Slovensku o 100 procent. Tento vývoj přičetl Klaus také tomu, že – jak řekl – na Slovensku nebyla „tak rozbita politika jako u nás“.

Podle Gašparoviče nebyly vzájemné vztahy Čechů a Slováků nikdy tak dobré jako nyní. Těší ho hlavně, že o nich nemluví jen politici, ale i občané. Gašparovič vyjádřil naději, že Klausův nástupce  si jako cíl své první zahraniční cesty zvolí SR.

Jako prezident pojede na závěr do Bratislavy

Klaus před pondělní večeří obou státníků Gašparovičovi slíbil, že jeho poslední zahraniční cesta povede na Slovensko.

Stejně jako před deseti lety v březnu 2003 zahájil své působení ve funkci hlavy ČR setkáním se slovenským prezidentem, chystá se kruh svých zahraničních misí uzavřít opět v Bratislavě.

Ve svém večerním projevu Klaus opět neopomněl zdůraznit, že za těžko řešitelnými problémy, se kterými se oba státy potýkají, je „Evropa a její neudržitelný ekonomicko-sociální model a nezvládnutá integrace“.

Podle Klause nikdo před dvaceti lety nečekal, že „nestabilita, ekonomické problémy a krize přijdou z onoho idealizovaného Západu“.

„Je v našem společném zájmu, aby Evropa hledala skutečná řešení problémů, ne aby si za další a další miliardy z peněz daňových poplatníků členských zemí kupovala nic neřešící odklady nevyhnutelných rozhodnutí,“ prohlásil Klaus.

A dále dodal: „Hrozící dlouhodobá ekonomická recese či v nejlepším případě stagnace Evropy naše relativně malé a na exportu závislé ekonomiky vážně ohrožuje. Navíc hrozí, že náš hlas v urychleně centralizované a sjednocované Evropské unii ztratí veškerou váhu.“

Reklama

Výběr článků

Načítám