Hlavní obsah

Zeman se ve Vídni setkal s prezidentem Fischerem, vzpomínali na Zemák

Novinky, Jiří Ovčáček
Vídeň

Prezidentský kandidát Miloš Zeman v pondělí ve vídeňském Hofburgu více než hodinu jednal s rakouským prezidentem Heinzem Fischerem. Zeman se zajímal o Fischerovy zkušenosti z přímé volby hlavy státu. Politici zavzpomínali i na legendární autobus Zemák.

Foto: Jiří Ovčáček, Právo

Miloš Zeman na vánočním trhu před vídeňskou radnicí.

Článek

„Miloš!“ přivítal Fischer českého prezidentského kandidáta, který vzápětí předal dar - mísu z českého křišťálu. Zeman po schůzce uvedl, že se ptal rakouského prezidenta na jeho zkušenosti z přímé volby a zajímal se o charakter jeho volební kampaně.

Oba politici zavzpomínali i na setkání z roku 1996, kdy přijel Fischer osobně podpořit Zemana na mítink do Vsetína. „Vzpomněl si na autobus Zemák,“ prozradil Zeman.

Zajímavostí je, že za rakouskými sociálními demokraty, z jejichž řad Fischer pochází, se v létě rozjel Zemanův konkurent a největší kritik, prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier. U rakouských socialistů sbíral zkušenosti z kampaně pro přímou volbu. V polovině listopadu s Fischerem jednal jeho český protějšek Václav Klaus.

Zeman se setkal rovněž s někdejším sociálně demokratickým kancléřem Franzem Vranitzkym; také s ním řešil rakouské zkušenosti z přímé volby. Zároveň ho seznámil s průběhem českého klání o Hrad. Při loučení Zeman Vranitzkého požádal, aby mu držel v souboji palce.

Bývalý kancléř Zemanovu snahu podpořil. „Znám pana Zemana velmi dlouho, byli jsme ve stejnou dobu premiéry. Pamatuji si na skvělou atmosféru naší spolupráce. Občas se stane, že jsou mezi politiky různice, ale mezi mnou a Zemanem nic takového nebylo,“ uvedl.

Zeman byl podle něj zodpovědným premiérem a mezinárodně známou osobou. Mezi oběma politiky navíc panovala shoda v názorech na EU. „Tudíž je pro mě nejlepším kandidátem na post prezidenta ČR,“ dodal Vranitzky.

Součástí jednodenního pobytu ve Vídni byla i krátká návštěva proslulého vánočního trhu před radnicí rakouské metropole.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám