Hlavní obsah

Chovatel papoušků před smrtí daroval pražské zoo desítky miliónů

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská zoo byla obdarována vášnivým chovatelem papoušků Stanislavem Rákosem, který na podzim zemřel, penězi a majetkem za desítky miliónů korun. Díky velkorysému daru vyroste v areálu zahrady do dvou let nová expozice pro velké papoušky.

Foto: Zoo Praha

Láska k papouškům stála za velkorysým darem. Ilustrační foto.

Článek

Stačilo, aby známý pražský chovatel viděl plány nové expozice pro vzácné ptactvo, a bylo rozhodnuto.

„V červenci zavolal pan Rákos k nám na sekretariát, že by se se mnou rád sešel a něco zoo daroval. Ale že to spěchá. Vypravil jsem se za ním i s právníkem. Doma mi v přítomnosti své ženy řekl, že je vážně nemocný a že už nemají žádné přímé potomky. Mluvil o pozemcích a domcích a pak se zeptal, jestli nechystáme nějakou stavbu,“ vzpomíná na osudové setkání ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Shodou okolností v tu dobu zahrada připravovala stavbu nové expozice pro vzácné ptactvo. „Ukázal jsem mu plány a on se jen zeptal, kolik to bude stát. Na stavbu nám daroval 10,5 miliónu korun,“ řekl Bobek, který tehdy mecenáše pražské zoo viděl naposledy. Chovatel byl totiž poté hospitalizován a všechny naplánované schůzky zrušil.

„Jeho daru si nesmírně vážíme a in memoriam jsme mu 1. prosince udělili cenu Velkého Richarda. U nového pavilonu mu také nainstalujeme pamětní desku, která bude připomínat jeho velkorysost,“ sdělil Právu Bobek s tím, že ředitel zoo podobný dar přijímá jednou za život.

O darovaných domech rozhodne vedení Prahy

Vášnivý chovatel papoušků daroval zahradě také dva domy. „Tento dar ještě musí odsouhlasit Rada hlavního města, ale i když budou tyto domy naše, nájemníci v nich zůstanou, dokud budou chtít. To jsme panu Rákosovi slíbili. Pokud se nějaký byt uvolní, přemýšleli jsme, že bychom ho dali k dispozici některému ze zaměstnanců zahrady s tím, že by tu platil zvýhodněné nájemné. Ale prodávat ty domy rozhodně nebudeme,“ dodal ředitel obdarované zoologické zahrady.

Foto: Zoo Praha

Díky darovaným miliónům vyroste v pražské zoo nová expozice pro velké papoušky. Ilustrační foto.

Pro Zoo Praha jsou dary nesmírně důležité už od začátku její existence. I samotné pozemky v Troji, na nichž zahrada stojí, byly darovány. V roce 1922 je zoologické zahradě věnoval velkostatkář Alois Svoboda.

Stejně tak chovná stanice pro koně Převalského vznikla díky daru Emílie Truhlářové. Svůj statek v Dolním Dobřejově paní Truhlářová uchránila před znárodněním a v 80. letech ho odkázala pražské zoo.

Také nový pavilon pro slony, hrochy a antilopy by se těžko obešel bez přispění sponzorů. „Téměř 20 tisíc sponzorů už na stavbu slonince přispělo téměř 50 milióny korun,“ prozradil ředitel Zoo Praha.

Reklama

Výběr článků

Načítám