Hlavní obsah

Levice by měla ve Sněmovně pohodlnou většinu, ukázal průzkum

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Sociální demokraté by na přelomu listopadu a prosince dali spolu s komunisty a případně i zemanovci ve Sněmovně dohromady pohodlnou většinu 121 křesel. Vyplývá to z průzkumu ppm factum. Do Sněmovny by se dostala také ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

Foto: David Ryneš, Novinky

Předpokládaný zisk mandátů v prosinci 2012

Článek

ČSSD by v době dotazování volilo 25,6 procenta lidí a strana by tak získala 70 mandátů. KSČM by volilo 16,3 procenta lidí, ve Sněmovně by tak komunistům připadlo 42 křesel. Jen o jednoho poslance méně by měla současná vládní ODS, které by dalo hlas 15,7 procenta voličů.

Do Sněmovny by se dostala také další strana ze současné koalice - TOP 09 a Starostové. Ti by získali 10,5 procenta hlasů a 24 mandátů. Nově by v dolní komoře zasedlo devět zemanovců, kteří by získali hlasy 5,7 procenta voličů, a 14 lidovců, jimž by dalo hlas 6,4 procenta lidí.

"ČSSD by mohla utvořit menšinovou levicovou koalici se zemanovci (dohromady 79 mandátů), za podpory KSČM by toto levicové seskupení mělo ústavní většinu 121 mandátů. Hypotetická parlamentní středo-pravá koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL by aktuálně disponovala pouze 79 mandáty, široká koalice ODS – TOP 09 – KDU-ČSL – SPOZ by disponovala taktéž pouze slabou pozicí s 88 mandáty," nastínila agentura možná spojenectví.

Voleb by se zúčastnilo 59,9 procenta oprávněných voličů, tedy o 2,7 procentního bodu méně než při posledních volbách.

Reklama

Výběr článků

Načítám