Hlavní obsah

Zemřel někdejší komunistický prokurátor Karel Vaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý komunistický prokurátor a soudce Karel Vaš (96), který se podle historiků podílel na justičních vraždách a vykonstruovaných procesech, v sobotu zemřel. Právu to potvrdil první náměstek ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Eduard Stehlík.

Foto: Jan Hrouda, Právo

Karel Vaš na archivním snímku

Článek

Vaš v minulosti čelil obžalobě z podílu na vraždě generála Heliodora Píky, kvůli promlčení však nebyl potrestán.

Podle iDnes.cz zemřel Vaš v domově důchodců na pražském Chodově. Důvod smrti je nejasný, Stehlík jej podle svých slov nezná.

Městský soud v Praze Vašovi v červnu 2001 uložil sedmiletý trest vězení. Odvolací Vrchní soud v Praze ale rozsudek zrušil a stíhání zastavil kvůli promlčení.

Stíhání Vaše pro trestný čin vraždy bylo podle vrchního soudu promlčeno již v roce 1994, Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) ale muže obvinil až v roce 1998.

Nejvyšší soud pak názor odvolacího soudu potvrdil.

Foto: Věněk Švorčík, ČTK

Heliodor Píka

Podle ÚDV se Vaš jako prokurátor a jako vyšetřující soudce pražského státního soudu významně podílel na nezákonném odsouzení generála Píky k trestu smrti v roce 1949. Proces s významným představitelem zahraničního československého protinacistického odboje byl vykonstruovaný.

V KSČ už v sedmnácti letech

Vaš se narodil na Podkarpatské Rusi a již v 17 letech vstoupil do KSČ. Těsně před vyhlášením Protektorátu dokončil studium pražské právnické fakulty.

Po vypuknutí války odešel do Sovětského svazu, kde byl nejprve vězněn v gulagu a posléze se dostal ke zpravodajskému oddělení 1. československé samostatné brigády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám