Hlavní obsah

Rath podal k Ústavnímu soudu již sedm stížností kvůli své kauze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec David Rath ve vazbě nezahálí a počátkem prosince adresoval Ústavnímu soudu (ÚS) další stížnost. Celkem nyní budou soudci posuzovat čtyři jeho podněty, přičemž další tři již v minulosti odmítli. Se stížnostmi neuspěli u ÚS ani Rathovi spoluobvinění Kateřina Pancová a Petr Kott.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta přivádí Davida Ratha k soudu, který posuzoval jeho žádost o propuštění z vazby.

Článek

Rath dosud podal sedm podnětů. Opakovaně v nich kritizoval trvající vazbu, případně postup Poslanecké sněmovny, která povolila jeho stíhání. Jedna z nerozhodnutých stížností směřuje proti zajištění nemovitostí a peněžních prostředků jako náhradní hodnoty výnosu z trestné činnosti. Rath zatím zůstává ve vazbě.

Odtamtud adresoval Sněmovně několik novel zákonů věnovaných antikoncepci, daním i problematice lidí bez domova. [celá zpráva]

Kott i Pancová ve stížnostech poukazovali na to, že o jejich vazbě rozhodoval Okresní soud v Ústí nad Labem, ačkoliv se údajná trestná činnost odehrávala ve Středočeském kraji. Ústavní soudci dospěli k závěru, že okresní soud o vazbě rozhodoval oprávněně, protože celou kauzu tehdy řešilo Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem.

Kott s Pancovou navrhli zrušení paragrafu

Někdejší poslanec Kott a ředitelka kladenské nemocnice Pancová navrhli také zrušení paragrafu trestního řádu, který upravuje příslušnost soudu k úkonům v přípravném řízení. Ústavní soud se ale jejich argumenty blíže nezabýval. Pokud totiž soud odmítne stížnost, sdílí stejný osud i návrh na zrušení zákonných ustanovení.

Policie před více než půl rokem obvinila tehdejšího středočeského hejtmana Ratha z přijetí sedmimiliónového úplatku. Policisté ho zadrželi s krabicí, v níž byly peníze. Podle policie šlo o úplatek za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku. Peníze mu údajně předali právě Kott s Pancovou. Počátkem září Sněmovna vydala Ratha ke stíhání také kvůli dalším údajným úplatkům. Případ by se podle dostupných informací již brzy mohl dostat k soudu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám