Hlavní obsah

NKÚ odhalil nesrovnalosti při čerpání dotací na obnovu památek

Kontrola NKÚ odhalila, že ministerstva kultury a pro místní rozvoj se v letech 2007 až 2011 dopustila chyb při administraci projektů v rámci evropských dotací. Podle NKÚ oba resorty dopustily nesrovnalosti při čerpání peněz z Integrovaného operačního programu.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Jedním z kritizovaných projektů byla i renovace bývalé sýpky na Velehradě

Článek

NKÚ se v rámci kontroly operačního programu zaměřil na oblast Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví - peníze odtud slouží zejména k obnově a využití památek UNESCO a národních kulturních památek.

Kontroloři prověřili dotace za 980,6 miliónu korun u 12 příjemců. V osmi případech našli porušení zákona o veřejných zakázkách.

Ministerstvo kultury podpořilo projekty, u kterých odborné posudky varovaly před rizikem zakázané veřejné podpory, u Evropské komise prý přitom neověřilo, že na tyto věci skutečně lze evropskou dotaci použít. "Resort tak riskuje v krajním případě i ztrátu významné části poskytnutých prostředků," míní NKÚ.

Velehrad a Jindřichův Hradec

Ministerstvo kultury - se souhlasem ministerstva pro místní rozvoj - podle úřadu neoprávněně uhradilo 185,4 miliónu, když poskytlo peníze i na opravu nemovitostí, které nebyly na seznamu UNESCO a nebyly ani národní kulturní památkou. Šlo o bývalou sýpku a konírnu ve Velehradě nebo o objekty bývalého jezuitského semináře a koleje v Jindřichově Hradci.

Resort se brání, že cílem programu není samotná rekonstrukce objektů ale vrácení památek do života, a proto bylo přistoupeno i renovaci souvisejících staveb, které nejsou zahrnuty v UNESCO.

Ministerstvo dodalo, že je si určitých opomenutí vědomo, nicméně dodalo, že „uváděné nedostatky představují pouze zlomek všech kontrolovaných postupů“.

Reklama

Výběr článků

Načítám