Hlavní obsah

Na západě Čech přibývá kvůli sněhu nehod, na D5 skončilo auto na střeše

Právo, Novinky, ČTK, pko, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněžení, které v neděli večer a v noci na pondělí zasáhlo Českou republiku, komplikuje na počátku nového týdne dopravu. Problémy mají především kamióny, a to zejména na západě a severu území. Například v Kořenově na Jablonecku se vytvořila tříkilometrová kolona nákladních vozidel. Nehody omezují i provoz v příhraničních úsecích dálnice D5.

Na západě Čech přibývá kvůli sněhu nehodVideo: Rudolf Voleman, Právo

 
Článek

Silnice v Plzeňském kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na dálnici D5 a vozovkách 1. třídy leží zbytky sněhu po chemickém ošetření, na silnicích nižších tříd je jeho ujetá a posypaná vrstva. V několika okresech, hlavně na Tachovsku, se kvůli silnému větru tvoří sněhové jazyky a závěje, na Domažlicku mají problémy kamióny. V Bezděkově jeden uvízl v kopci a neprůjezdná kvůli nehodě je i silnice u Meclova.

Foto: ŘSD

Dálnice D5 u Rozvadova

K nehodě kamiónu došlo na 124. kilometru dálnice D5 ve směru na Rozvadov. Neprůjezdný je podle informací ŘSD pravý jízdní pruh. Na 116. kilometru skončilo auto na střeše, na místě došlo i k další nehodě, která omezila provoz v pravém jízdním pruhu. V oblasti navíc stále sněží.

Silnice v Karlovarském kraji jsou zasněžené. Na silnici R6 zůstávají zbytky rozježděného sněhu, na silnicích nižších tříd se většinou jezdí po vrstvě sněhu nebo v tající sněhové břečce, vyplývá z informací krajských silničářů.

Na obchvatu u Velké Hleďsebi na silnici mezi Chebem a Plzní havarovaly na sněhu dva kamióny. „Náklad je rozházen po vozovce, která je tak jen částečně průjezdná,“ uvedl mluvčí karlovarské krajské policie Pavel Valenta s tím, aby řidiči na místě dbali pokynů policie. „Policie žádá řidiče, aby uvedené místo objížděli přes obec Velká Hleďsebe, a to asi do deseti hodin dopoledne, než se podaří vozovku plně zprovoznit,“ dodal Valenta.

Ke dvěma dalším nehodám nákladních automobilů došlo i u Horního Slavkova a Úněšova na silnicích nižších tříd.

„Prakticky celou noc s různými intenzitami na celém území regionu sněžilo,“ uvedl šéf zimní údržby silnic v Karlovarském kraji Josef Bulka. „K ránu se situace uklidnila, ale v půl osmé začalo opět hustě sněžit,“ konstatoval Bulka.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Řidiči v ČR začínají dnešní den stejně, odmetáním sněhu z auta. Snímek z pražské Opletalovy ulice.

Kolony u Prahy

Dálnice D1 je mokrá, kolem 130. kilometru na ní ale leží rozbředlý sníh. Rozbředlý sníh je i na Pražském okruhu, kde silničáři varují i před kluzkou vozovkou a u Ořechu před kolonou. Silný provoz je i na příjezdech do Prahy, kde se tvoří kolony.

BEZ KOMENTÁŘE: Prahu zasypal sníhVideo: Zuzana Křesťanová, Novinky

Ve středních Čechách se stalo po ránu několik drobných nehod, většinou jde o auta, která sjela do příkopu.

Sněží na Příbramsku a Benešovsku, srážky se postupně mění na dešťové.

U Postupic na Benešovsku sjelo nákladní auto do příkopu, havárie se obešla naštěstí bez zranění. Na hradecké dálnici D11 na 13. kilometru ve směru na Prahu je v odstavném pruhu porouchaný kamión.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Dálnice D11 na 42. kilometru

Na Vysočině v noci sněžilo velmi silně a husté srážky stále snižují viditelnost. "Po celou noc bylo venku 116 sypačů a 66 traktorů s radlicemi," řekla ČTK Jiřina Wölzlová z krajského dispečinku Správy a údržby silnic.

Meteorologové navíc varovali před náledím, které hrozí v Čechách a na jižní Moravě až do úterý.

Vozovky první třídy v Jihočeském kraji jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Na většině komunikací leží vrstva sněhu, vyplývá z informací dispečinku správy a údržby silnic.

Na silnicích nižších tříd na Českobudějovicku, Písecku a Táborsku zůstává zledovatělá nebo ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

V Ústeckém kraji došlo ráno k nehodě na dálnici D8 na 72. kilometru ve směru do Německa. Dvě havarovaná osobní vozidla již byla odstraněna.

Na Liberecku zastavili zavátou trať

Na Liberecku je kvůli sněhu od rána zastaven provoz na regionální železniční trati z Frýdlantu do Nového Města pod Smrkem. Trať je zavátá, a České dráhy tam proto nasadily náhradní autobusovou dopravu.

Ještě večer byly na Frýdlantsku problémy i na silnicích, podařilo se je ale zvládnout. "Všechny silnice jsou nyní průjezdné a s opatrností sjízdné," řekl Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje.

V Libereckém kraji napadlo od neděle až 15 centimetrů nového sněhu a stále sněží. Několikakilometrová kolona kamiónů se vytvořila u vjezdu do Kořenova.

Auto urazilo hydrant

V Královéhradeckém kraji v noci sněžilo, řidiči musejí být při jízdě velmi opatrní. Na řadě silnic prvních tříd v regionu leží rozbředlý sníh. Vrstva nového sněhu leží na silnicích nižších tříd.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Od časného pondělního rána odklízejí sníh v Hradci Králové pracovníci technických služeb

V kraji se ráno stalo několik dopravních nehod, které se však obešly bez zranění. Například v Červeném Kostelci na Náchodsku se srazila tří osobní auta. Ve Dvoře Králové nad Labem na nábřeží auto urazilo hydrant a voda začala vytékat na silnici.

Silnice na jižní Moravě jsou po mírném nočním sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy jsou po chemickém posypu holé a mokré. Na mnohých silnicích druhých a třetích tříd leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Foto: Petr Kozelka, Právo

„V současné době je dokončována údržba komunikací ve správě naší společnosti. Na zásahu se podílelo všech 21 posypových vozidel, spotřebováno bylo cca 540 tun posypových materiálů," prohlásil provozní ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák. Komunikace jsou podle něj holé a mokré.

Anketa

Omezujete jízdy autem, když napadne sníh?
ano, nejezdím vůbec
8,3 %
jezdím, jen když je to nutné
43,7 %
ne
48 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 35143 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám