Hlavní obsah

Klaus přijal Vondrovu demisi, vládě chybí už dva ministři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus přijal v pátek odpoledne demisi ministra obrany Alexandra Vondry. Kdo jej nahradí, není stále jasné. Prezident má výhrady vůči Karolíně Peake, o níž se mluví nejčastěji.

Foto: Michal Doležel, ČTK

Alexandr Vondra se ještě v pátek účastnil s prezidentem Václavem Klausem výročí vzniku Hradní stráže

Článek

Ve vládě Petra Nečase teď chybí dva ministři. Kromě neobsazeného postu šéfa obrany je stále bez vedení i resort dopravy. Tam 3. prosince skončil Pavel Dobeš. Petr Nečas vybere oba ministry příští týden.

Koalice uvažuje, že by sloučila některá ministerstva. Například společný resort dopravy a průmyslu by měl vést Martin Kuba, obrana by připadla straně LIDEM, které dosud náležel post dopravy. Ministryní by se měla stát šéfka strany Karolína Peake. To ale vzbuzuje rozpaky.

Pozastavil se nad tím i prezident. Řekl, že Peake se přes noc nestane odbornicí na obranu a nedovede si představit, že by ji vojáci "přijali takovou dívenku v roli ministryně obrany". [celá zpráva]

Nečas, který už dříve označil jmenování Peake za logický krok, v reakci na Klausův výrok v pátek uvedl, že není vhodné hodnotit někoho na základě pohlaví.

Foto: Petr Horník, Právo

Alexandra Vondru by na obraně mohla nahradit Karolína Peake.

"To já nepovažuju za dobrý způsob, jak vést politickou komunikaci. Jsem přesvědčen, že bez ohledu na to, kdo má kolik let, kolik má za sebou politických zkušeností nebo jakého je pohlaví, tak svoji autoritu si v politice získává svojí prací," řekl Nečas.

Nad rozhodnutím se už dříve pozastavil šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, který řekl, že je to podobné, jako kdyby on chtěl dělat šéfa Národnímu divadlu.

Koalice se dosud neshodla na tom, jak bude ministerstva slučovat. V úterý bude návrh řešit grémium ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám