Hlavní obsah

Rath se ve vazbě rozjel, chce městům uložit povinnost zakládat chudobince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec David Rath připravil ve vazbě další návrhy novel zákonů. Chce větším městům a Praze uložit povinnost zřídit útulky pro lidi bez domova, kde by zdarma dostávali jídlo, ošacení i další životní potřeby. Mohli by v nich rovněž přespat.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath

Článek

Rath počítá se zřízením útulků ve městech s více než 50 000 obyvateli. "Azylové centrum je tvořeno minimálně společenskou místností – jídelnou s televizí, přípravnou a výdejnou stravy, sprchami a toaletami, oddělenými pro ženy a muže, místností určenou k odpočinku, skladem a výdejnou šatstva a prostředků osobní hygieny," píše poslanec v návrhu, podle něhož by měly být novodobé chudobince k dispozici mezi 17. a 9. hodinou v případě, že venkovní teplota klesne pod 15 stupňů Celsia nad nulou. Při teplotách pod pět stupňů nad nulou by byla centra otevřena nonstop.

Smůlu by měli pouze agresivní jedinci, lidé soustavně rušící ostatní a "osoby nedodržující základní hygienická pravidla".

Pokud by obce útulky nezřídily a nepožádaly o výjimku, hrozila by jim pokuta až dva milióny korun. "Předpokládá se, že náklady na provoz azylových center budou pokryty částkami ušetřenými za náklady na opravy obecního majetku," uvádí poslanec v odůvodnění dopadů na rozpočet.

Poslanec před pár dny poslal do Sněmovny novelu zákona zabývající se antikoncepcí a změnami daní. [celá zpráva]

Poslanec je od května ve vazbě pro podezření z korupce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám