Hlavní obsah

ČSSD bere zpátečku, Zemanovy příznivce neplánuje vyhánět

Novinky, Jiří Ovčáček

ČSSD v pátek vzala zpátečku v tažení proti příznivcům prezidentského kandidáta Miloše Zemana ve svých řadách. Lídr strany Bohuslav Sobotka nehodlá na pátečním jednání předsednictva sociální demokracie navrhovat, aby Zemanovi podporovatelé opustili řady oranžových.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek ve čtvrtek vyzval Zemanovy příznivce, mezi kterými je i jeho kolegyně z vedení strany Marie Benešová, aby opustili řady oranžových. Rázná slova ale nenašla odezvu mezi jeho kolegy. Ačkoliv se o tom uvažovalo, sociální demokracie se nyní nechystá oficiálně na jednání svého předsednictva vyzývat zemanovce k odchodu.

„Nemyslím, že bychom přijímali v tomto směru jakékoliv usnesení,“ řekl v pátek Právu Sobotka. Personální otázky podle něj bude řešit až sjezd ČSSD, který se uskuteční příští rok v březnu, tedy krátce po přímé volbě prezidenta. Sobotka zdůraznil, že nebude navrhovat personální opatření. Zároveň poznamenal, že nechce opakovat postupy z éry, kdy Zeman předsedal ČSSD. Poukázal, že v té době se řešilo například vyloučení Jiřího Paroubka.

Stejný názor zastává předseda poslanců sociální demokracie Jeroným Tejc. „Jsem přesvědčen, že není na místě přijímat v tomto směru nějaká usnesení,“ sdělil Novinkám. A poznamenal, že vše je otázkou páteční diskuse na předsednictvu jeho strany.

Benešová a senátor Jaroslav Palas, který také podporuje Zemana, Zaorálkovy výzvy k odchodu tvrdě odmítli. Oba poznamenali, že z ČSSD by už dávno měl odejít sám Zaorálek, proto, že v roce 2003 navzdory oficiálnímu stanovisku své strany nevolil právě Zemana a umožnil tak vítězství pravicového kandidáta Václava Klause.

Reklama

Výběr článků

Načítám