Hlavní obsah

Klaus proti Peake: nestane se přes noc odbornicí na armádu, vojáci ji nepřijmou

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus se pozastavil na úvahami, že by se šéfka strany LIDEM Karolína Peake stala ministryní obrany. Nedovede si představit, že se vicepremiérka Peake stane přes noc odbornicí na armádu a vojáci ji přijmou. Překotné výměny ministrů podle něj nejsou dobré. Klaus to v pátek uvedl na setkání s podnikateli a manažery, pořádaném týdeníkem Euro.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vicepremiérka a místopředsedkyně VV Karolína Peake

Článek

"Výměna ministra je obecně nešťastným krokem, selháním, a proto to překotné vyměňování ministrů nesvědčí o ničem dobrém a každý ví, že pochopit elementární fungování ministerstva trvá nějaký čas. Nedokážu si představit, že se paní Peake stane přes noc odbornicí na armádu a státní vojáci ji přijmou," řekl Klaus.

Peake po pátečním jednání K9 uvedla, že se pokusí prezidenta přesvědčit, že "žádnou křehotinkou není". To jí dosvědčoval i šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík, který s vicepremiérkou absolvoval řadu diskusí.

Koaliční lídři se dnes ráno sešli na schůzce, na níž mají změny ve vládě řešit. Od pondělí je bez šéfa ministerstvo dopravy, kde skončil Pavel Dobeš (LIDEM). V pátek ve funkci končí dosavadní ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Peake ve čtvrtek nevyloučila, že v příštím týdnu nastoupí na obranu. Premiér Petr Nečas (ODS) takový krok označil za logický, pokud ODS obsadí kromě ministerstva průmyslu i dopravu a připraví sloučení obou resortů. Změny ve vedení ministerstev by měly být zaneseny v aktualizované verzi koaliční smlouvy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám