Hlavní obsah

Sociální karty by mohly být nakonec dobrovolné, složenky pro ostatní mají zlevnit

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po týdnech složitého vyjednávání mezi účastníky projektu sKaret, které vyvolaly bouři mezi jejich uživateli, má v pátek padnout definitivní slovo. Karty si příjemce sociálních dávek zřejmě bude muset vyzvednout, ale pro ty, kteří ji nebudou chtít využívat, nejspíš zůstane zachováno i doručování dávek prostřednictvím poštovní poukázky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministryní práce a sociálních věcí Ludmilou Müllerovou (TOP 09)

Článek

Podle informací Práva by příjemci za ni nemuseli platit podle ceníku 24 korun, ale méně. Kolik? To zůstává zahaleno tajemstvím.

Této spekulaci napovídá fakt, že na dnešní den svolal premiér Petr Nečas (ODS) tiskovou konferenci s ministryní práce a sociálních věcí Ludmilou Müllerovou (TOP 09), na které mají být i generální ředitel České spořitelny Pavel Kysilka a šéf České pošty Petr Zatloukal.

Müllerová přitom opakuje, že věc je na dobré cestě, bude ale třeba změnit zákony, které s sKartou počítají, i smlouvu se spořitelnou, která dvanáctiletý kontrakt na vyplácení dávek prostřednictvím karty získala.

I při případné „slevě“ za složenku ale Národní rada zdravotně postižených tvrdí, že s takovým krokem nesouhlasí. Jak řekl Právu šéf rady Václav Krása, nejlepší by bylo projekt sKaret zrušit.

Opozice je proti

Stejného názoru jsou i soc. dem. senátoři, kteří zrušení už navrhli. Spoluautorka předlohy Božena Sekaninová označila sKarty za „nehoráznost z dílny ministerstva práce a sociálních věcí“, místopředseda Senátu Zdeněk Škromach je nazval „drahou hračkou“.

Podle předsedy komory Milana Štěcha jde o „nebezpečný pokus o další privatizaci veřejných služeb“. Bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za SZ) prohlásila, že institut sKaret „je řečeno politicky nemravný, řečeno právně protiústavní“.

Protože má v horní komoře soc. dem. převahu, návrh projde hladce a dostane ho Sněmovna, která by se jím mohla zabývat již v lednu. Koalice, která karty zrušit nechce, má v dolní komoře těsnou většinu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám