Hlavní obsah

Topolánek podpořil Peake: Je lepším kandidátem než Vondra

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý premiér a předseda občanských demokratů Mirek Topolánek soudí, že šéfka strany LIDEM Karolína Peake je lepším kandidátem do čela ministerstva obrany než její předchůdce Alexandr Vondra (ODS). Topolánek se také domnívá, že mýtus odborníků v křeslech ministrů je "blbý a směšný". Právě to, že není odbornicí na bezpečnost, je Peake vytýkáno.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý předseda ODS Mirek Topolánek

Článek

„Ministr obrany nemá být lampasák, ministr zdravotnictví doktor a ministr školství učitelka. Mýtus odborníků je blbý a směšný. Odborníci mají na ministerstvu pracovat a ne ho řídit. Z tohoto pohledu je Peake lepším - netvrdím nejlepším - kandidátem, než Vondra,“ sdělil ve čtvrtek Topolánek na dotaz Novinek, co říká na fakt, že Peake míří do čela rezortu obrany.

Topolánek je dlouhodobě přesvědčen, že ministr má být především politik se silným mandátem u voličů, ve vlastní straně a v Parlamentu. „Má to být osobnost se schopností předkládat, obhajovat, prosazovat a implementovat krátkodobá, ale hlavně dlouhodobá řešení resortu. Musí být mentálně připraven na práci pod tlakem a mít komunikační a manažerské schopnosti,“ uvedl expředseda občanských demokratů.

Bitva "klaunů"

Topolánek se s kritickým postojem vůči Vondrovi netají. Slovní přestřelka vypukla na kongresu ODS, který se konal počátkem listopadu v Brně. V reakci na kritický projev bývalého stranického šéfa tehdejší ministr obrany prohlásil, že Topolánek je „klaun bez odpovědnosti“. To nezůstalo bez odezvy, Vondra si vysloužil oplátkou přízvisko „tlustý klaun“.

„Ještě k tomu, že v mnoha projevech zazněly posměšné poznámky k mému projevu. Alexandr Vondra neměl nejen kandidovat na místopředsedu, ale měl okamžitě oznámit složení funkce ministra v nejbližší pracovní den. Právě on je symbolem negativního obrazu této vlády. Jako klaun, a to ještě tlustý klaun, vypadá daleko více on,“ řekl Topolánek krátce po ukončení kongresu ODS Novinkám.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám