Hlavní obsah

Docházka nezaměstnaných je nedůstojná, ombudsman se obrátí na soud

Ombudsman Pavel Varvařovský se hodlá obrátit na soud a napadnout systém docházky nezaměstnaných (DONEZ), který lidem bez práce ukládá povinnost chodit i několikrát týdně na pobočky CzechPointu a v předem určený čas se tam hlásit. Systém má zamezit nelegálnímu zaměstnávání.

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Varvařovský

Článek

"Žalobu k ochraně veřejného zájmu ombudsman podá za několik dnů," řekla mluvčí jeho kanceláře Iva Hrazdílková.

Systém má zamezit nelegálnímu zaměstnávání, lidé pracující načerno by neměli mít čas chodit na kontroly. Podle ombudsmana to je nepřiměřený zásah do lidské důstojnosti.

Ombudsman chce změnu

Omluvy nezaměstnaných z docházek na pošty jsou možné jen ze zákonem stanovených důvodů, jako je například nemoc nebo péče o malé dítě. Lidem také nikdo neproplatí náklady na dojíždění. "Z žádného ustanovení zákona o zaměstnanosti, ani z účelu tohoto právního předpisu nelze dovodit, že by měl uchazeč povinnost dostavit se na pobočku úřadu práce na České poště, aniž by mu zde byla poskytnuta zprostředkovatelská či poradenská činnost," uvedla Hrazdílková.

Ombudsman zaznamenal případ, kdy byl člověk vyřazen z evidence úřadu práce, protože se na pobočku nedostavil. Docházení na poštu by bylo podle ochránce práv přípustné jen v případě, že by pobočky zajišťovaly činnost související se zprostředkováním zaměstnání. "Ombudsman navrhl Poslanecké sněmovně zrušení příslušných ustanovení zákona o zaměstnanosti, aby nebylo možné uchazeče o zaměstnání vyřadit za pouhé nedostavení se na kontaktní místo veřejné správy," uvedla Hrazdílková.

Docházku nezaměstnaných prosadil exministr práce Jaromír Drábek (TOP 09). Ústavní soud minulý týden zrušil posílání nezaměstnaných na veřejnou službu bez nároku na odměnu. Nyní se po zásahu ombudsmana zřejmě k soudu dostane další z Drábkových reformních kroků. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám