Hlavní obsah

Do práce přišlo ráno jen 50 poslanců, Nečas si tak mohl v klidu číst noviny

Novinky, jas
Praha

Pravidelné čtvrteční interpelace zkomplikovala nekázeň poslanců, kteří se ve své většině nedostavili do Sněmovny, a komora tak nebyla usnášeníschopná. Zatímco minimální kvórum pro hlasování je 67 poslanců, dopoledne našlo cestu do poslaneckých lavic pouze pět desítek nejstatečnějších zákonodárců.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) s místopředsedou komory Lubomírem Zaorálkem (ČSSD)

Článek

Jejich interpelacím čelil ve vládních škamnách povětšinou osamocený premiér Petr Nečas (ODS), jemuž byla polovina dopoledních písemných interpelací adresována.

Nepřítomnost drtivé většiny kolegů nijak nevadila poslancovi Miroslavu Váňovi (ČSSD), který několik desítek minut před poloprázdným sálem kritizoval vládu za její reformy, způsob vládnutí i samotnou existenci.

Premiér i řídící schůze, místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD), svorně využili poslancův sáhodlouhý monolog ke studiu denního tisku.

Rétoru Váňovi libujícímu si v květnaté mluvě nečinilo nejmenší problém tepat kabinet za veškeré oblasti vládnutí a ještě se obracet na nepřítomné poslance kaskádou oslovení „přítelkyně a přátelé, dámy a pánové, kolegyně a kolegové“.

Ani to však poslance do práce nepřilákalo. „Stále nemám pocit, že bychom to odhlasovali,“ reagoval po skončení interpelace Zaorálek na Váňovu žádost, aby komora vyslovila nesouhlas s premiérovou odpovědí. "Necháme to až na konec té vyhrazené dvouhodinovky," odtušil Zaorálek, který neztrácel optimismus a věřil, že se poslanci nakonec sejdou v hojnějším počtu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám