Hlavní obsah

Z resortu obrany mám respekt, ale obavy ne, řekla Peake

Právo, Jan Rovenský

Předsedkyně strany LIDEM a vicepremiérka Karolína Peake nemá obavy z toho, že by mohla šéfovat ministerstvu obrany. Řekla to v rozhovoru pro Právo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karolína Peake

Článek

Paní vicepremiérko, premiér Petr Nečas označil váš případný přestup na obranu za logický krok. Neobáváte se, že pohoříte jako Vlasta Parkanová?

Neobávám se toho. Samozřejmě že k resortu mám respekt, ale rozhodně nemám žádné obavy. Měla jsem stejný respekt i z toho, kdy jsem nastupovala na Úřad vlády jako vicepremiérka. Je to pro mě čest ve vládě být a neberu to na lehkou váhu.

Jakou na to máte kvalifikaci?

Je to určitě těžký resort, ale je to v první řadě politická nominace. Byla bych připravena se obklopit takovými experty, kteří by mi pomohli řešit odbornější otázky, na které bych připravena nebyla. Nechtěla bych pozice obsazovat stranickými kádry.

Jsem připravena řešit věci, které bych chtěla přinést na jakýkoli resort. Ať už to je redukční balíček, který se také týká obrany, či protikorupční agenda. Dál bych vedla vládní výbor pro boj s korupcí. Rozhodně chci tuto práci dokončit, například zákon o úřednících či zákon o financování politických stran. Tuto agendu bych nerada někomu předávala.

Mluvila jste o odbornících. Koho máte na mysli?

Když jsem ještě ani nebyla jmenována na tento resort a s premiérem jsme si na to ruku nedali, tak je zcela předčasné mluvit o konkrétních jménech.

Nevzala byste s sebou na obranu svého náměstka Roberta Vacka?

Ani k tomu se nechci vyjadřovat už proto, čím si Robert Vacek v posledních týdnech prošel s naším návrhem jeho jména na post ministra dopravy.

Prvním náměstkem na obraně je exnáčelník generálního štábu Picek. Tak to je odborník.

Určitě. Nejsem politik, že k ovládnutí resortu musí proběhnout obrovské personální zemětřesení a musí se vyměnit všichni od vrátného, přes uklízečku po náměstky. Některé lidi bych si s sebou přivést chtěla, ale neměla bych ambici vyměnit všechny.

Jakých dalších ministerstev se má reorganizace týkat?

Redukce agend a úřadů se týká všech ministerstev a jejich podřízených organizací. Navrhují se různá sloučení resortů, jako kultury a školství, zdravotnictví a sociálních věcí. Výhledově i zrušení ministerstva pro místní rozvoj a převedení jeho agendy pod Úřad vlády a jiné organizace.

Nemyslím si ale, že v rámci tohoto balíčku se provedou všechna sloučení. Základem je totiž rušení podřízených organizací. Balíček jako celek vládou zatím neprošel, finální návrh bych měla premiérovi poslat příští týden. A k návrhům se asi sejde vláda na zvláštním zasedání.

Do kdy má být hotovo sloučení dopravy s průmyslem? Bude do té doby jakýsi dočasný ministr dopravy ODS?

Považuji za pravděpodobné, že by byl jmenován ministr, jehož hlavním úkolem by bylo připravit dopravu na sloučení, což vidím do konce roku 2013. Nejdřív ale musí dojít ke zrušení duplicit a agend.

A další ministerstva?

To by bylo až v roce 2014 či později. Pokud vůbec. Není to jisté, zatím jsme se nejdále dostali v diskusích u těchto dvou resortů, vše ostatní je předmětem jednání.

Vedete i Legislativní radu vlády. Opustila byste ji?

Předsedu Rady bychom si chtěli jako strana ponechat v podobě postu ministra bez portfeje.

Kdo by to mohl být, například váš zástupce Petr Mlsna?

Už jsme o tom s premiérem mluvili, ale věc uzavřená není. Jde nám o zachování čísel, aby všechny strany měly stejný počet ministrů jako dosud, tedy tři pro LIDEM.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám