Hlavní obsah

Prezidentští kandidáti cupovali Peake mířící na obranu

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidentské kandidáty rozhodně nenadchlo, že do křesla ministryně obrany míří šéfka strany LIDEM Karolína Peake. Horší řešení se podle Miloše Zemana těžko mohlo najít. Jiří Dienstbier s nadsázkou poznamenal, že snad bude Peake zpívat lépe, než někdejší šéfka rezortu obrany Vlasta Parkanová. Názory zazněly na středeční debatě na půdě Univerzity Karlovy.

Kandidáti na prezidenta o Karolíně PeakeVideo: Novinky

 
Článek

„Myslím, že horší řešení se těžko mohlo najít,“ poznamenal Zeman k Peake během debaty, která byla věnována názorům prezidentských kandidátů na bezpečnost a obranu státu. „Můžeme doufat, že bude jako ministryně zpívat lépe než ta předchozí,“ poznamenal pak kandidát ČSSD Dienstbier v narážce na Parkanovou a její "radarový" hit.

Diskuse se zúčastnil i ekonom Vladimír Dlouhý, kterého ministerstvo vnitra z klání o Hrad vyřadilo. Když hovořil o tom, kdo přesně by neměl být ministrem obrany, zmínil právě Peake. „Hezky se na ni dívá, ale ne Karolína Peake,“ podotkl Dlouhý. Zavzpomínal přitom i na své politické začátky, kdy seděl po listopadu 1989 ve vládě po boku tehdejšího ministra obrany generála Miroslava Vacka.

„Jeho vojácké zvyky mně imponovaly,“ řekl s tím, že ministr obrany by „měl být něco jako Saša Vondra“. Podle Karla Schwarzenberga by měl projevovat uchazeč o post šéfa rezortu obrany dlouhodobý zájem o bezpečnostní politiku.

Kandidáti se vyjadřovali i k rostoucímu vlivu soukromých bezpečnostních agentur, pro které pracuje 60 tisíc lidí, což je více než u policejního sboru. Schwarzenberg poznamenal, že nyní všichni vzpomínají na „blahé časy strážmistra Flanderky“ z Dobrého vojáka Švejka, který měl přehled o dění v Putimi. Současní policisté podle Schwarzenberga zdaleka takové povědomí nemají.

Na bezpečnost má mít monopol stát

Podle hradního kandidáta TOP 09 je proto nutné obnovit monopol státu v bezpečnostní oblasti. Jinak podle něj hrozí, že se ČR stane Sicílií. „Bohužel bez pobřeží a bez pomerančů,“ glosoval Schwarzenberg. S tím, že by bezpečnostní monopol státu měl být obnoven, souhlasil i Zeman.

Během debaty se probíraly i bezpečnostní hrozby pro ČR. „Největší nebezpečí pro ČR jsme my sami,“ uvedl Schwarzenberg. Poukázal na kapitulace politické reprezentace v roce 1938 a také o deset let později. Kritizoval i to, že vlády v 90. letech prodaly zahraničním společnostem české strategické sítě, tedy například plynovody. „Naše nestátotvornost je naším největším ohrožením,“ dodal Schwarzenberg.

Podle Zemana představuje největší nebezpečí mezinárodní terorismus. „Nikdo z nás si nemyslí, že na našich hranicích čekají Hunové s nožem v zubech,“ pronesl jeden ze svých bonmotů. Zeman doplnil, že na druhém místě vidí mezi hrozbami právě nestátotvornost, kterou zmínil Schwarzenberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám