Hlavní obsah

Ministr Blažek odvolal náměstka nejvyššího státního zástupce Mečla

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Radim Vaculík

Stanislav Mečl byl ve středu odvolán z pozice náměstka nejvyššího státního zástupce. Na návrh nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana o tom rozhodl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Potvrdila to mluvčí nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová i mluvčí resortu spravedlnosti Jiří Hovorka. Zeman Právu řekl, že Mečlovi přestal věřit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stanislav Mečl

Článek

Nejvyšší žalobce má podle své mluvčí právo navrhnout odvolání náměstka bez udání důvodu. V případě Mečla ale alespoň částečně Zeman ústy Markusové Právu vysvětlil, že přestal Mečlovi důvěřovat.

„Nejvyšší státní zástupce chce, aby jím vedená instituce fungovala a lidi v jejím vedení tvořili tým se vzájemnou komunikací a důvěrou. Doktor Mečl vykonal pro státní zastupitelství mnoho dobrého, ovšem některá jeho jednání v posledních několika měsících oslabila jeho důvěru natolik, že se rozhodl s doktorem Mečlem spolupráci ukončit,“ nastínila ve středu Markusová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Zeman: Nastaly závažné okolnosti

„Přestal jsem panu doktoru Mečlovi důvěřovat, ale nechci to s ohledem na osobnost doktora Mečla konkretizovat a dehonestovat jej v očích veřejnosti. Naše spolupráce v poslední době vázla a nastaly okolnosti, které jsou tak závažné, že v celém souhrnu stačí na návrh na jeho odvolání a na to, aby se moje důvěra snížila, že už s ním nejde pracovat v jednom týmu,“ řekl ve středu Právu ke svému návrhu sám Zeman.

Mečl redakci pouze v SMS napsal, že se k věci vyjádří ve čtvrtek.

Zůstane řadovým státním zástupcem

Mečl podle ní zůstává i nadále řadovým žalobcem na Nejvyšším státním zastupitelství. Zeman ani Mečl zatím ve středu nebrali telefon.

Mečl byl Zemanovým náměstkem od loňského roku. Svého času nakrátko nahradil ve funkci pražského vrchního státního zástupce, odvolaného Vlastimila Rampulu.

Reklama

Výběr článků

Načítám