Hlavní obsah

Špičky ČSSD ujišťovaly komunisty, že celá strana stojí za Dienstbierem

Novinky, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Vedení sociální demokracie ve středu odpoledne na schůzce ve Sněmovně, která trvala hodinu a půl, ujišťovalo špičky KSČM, že celá strana stojí za prezidentským kandidátem Jiřím Dienstbierem. Právě mezi ním a expremiérem Milošem Zemanem si komunisté vybírají. Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka znovu požádal o vyslovení podpory Dienstbierovi.

Foto: MMS/Jiří Ovčáček, Právo

Předseda KSČM Vojtech Filip a místopředseda komunistických poslanců Alexander Černý při příchodu na schůzku s vedením ČSSD

Článek

„My jsme obdrželi ujištěni, že ČSSD podporuje Jiřího Dienstbiera,“ řekl Filip po schůzce novinářům. S touto informací seznámí členy stranického ústředního výboru, který se bude v sobotu radit, zda doporučí voličům KSČM Dienstbiera nebo Zemana.

Požadavek, aby ČSSD garantovala podporu celé strany Dienstbierovi, vyslovili minulý týden v pátek komunisté. Zarazilo je totiž, že například místopředsedkyně sociální demokracie Marie Benešová podporuje Zemana, navíc s Dienstbierem na páteční rokování výkonného výboru komunistů nedorazil nikdo z vedené ČSSD.

Podle Filipa ujištění sociálních demokratů rozptýlí obavy některých komunistů, výsledek sobotního rozhodování ale nechtěl předjímat. Je možné, že KSČM nakonec mezi oběma hradními uchazeči nevybere. Tomu by naznačovalo i Sobotkovo vyjádření, že očekává v rámci KSČM v „příštích dnech a týdnech“ debatu na téma prezidentská volba.

Foto: MMS/Jiří Ovčáček, Právo

Místopředsedkyně KSCM Miloslava Vostrá si na jednání přinesla čokoládového Mikuláše, kterého dostala darem

Předseda ČSSD potvrdil, že komunisty ujišťoval o celostranické podpoře Dienstbiera. „Je to tak, že sociální demokracie podporuje Jiřího Dienstbiera,“ řekl a poukázal, že kandidáta vybrala ČSSD v tajném hlasování na jednání nejvyššího orgánu mezi sjezdy, ústředního výkonného výboru.

Sobotka už požádal Filipa o podporu Dienstbiera v otevřeném dopise, ve středu tak učinil osobně. „Znovu jsem požádal, aby KSČM podpořila Jiřího Dienstbiera,“ sdělil předseda ČSSD. V rámci KSČM se přitom nyní formují tábory příznivců prezidentských kandidátů.

Ve prospěch Dienstbiera lobbuje místopředseda komunistů Jiří Dolejš, europoslanec za KSČM Vladimír Remek podporuje Zemana, se kterým dokonce v pátek vystoupí na společné tiskové konferenci. Remkův krok nebyl pro Filipa překvapením, postoj prvního čs. kosmonauta respektuje. „Je to věc, o které mě Vladimír Remek informoval,“ prohlásil.

Na schůzce se řešila i otázka krajů, kdy spolu ČSSD a KSČM uzavřely řadu koalic. Právě z tohoto důvodu dorazil na setkání Hašek, který byl ve středu znovu zvolen šéfem Asociace krajů ČR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám