Hlavní obsah

Policie vyrazila do dopravního podniku, bývalá šéfka čelí trestnímu oznámení

– Praha • Aktualizováno
Právo, Radim Vaculík

Žalobce Vrchního státního zastupitelství v Praze Adam Borgula, který má na starosti kauzu předražených zakázek v pražském dopravním podniku (DPP), dostal tento týden na stůl další trestní oznámení. Anonymní autor v něm označil za podezřelou někdejší pověřenou šéfku podniku a nynější místopředsedkyni představenstva a zároveň ekonomickou ředitelku DPP Magdalenu Češkovou. Policisté ve středu v sídle DPP zajišťovali některé dokumenty.

Foto: Petr Janiš, Právo

Bývalá dočasná šéfka DPP Magdalena Češková

Článek

S posledním oznámením však podle dopravního podniku nemá akce souvislost. Policisté ve středu dorazili do sídla DPP prý proto, aby převzali materiály, které se týkají dřívějšího trestního oznámení advokáta Václava Lásky, který tehdy zastupoval samotný dopravní podnik.

„Netýká se to oznámení na paní ředitelku Češkovou. Nevím, jestli byli v její kanceláři, ale ona je s policisty v kontaktu a předává jim nějaké materiály, protože šéfuje ekonomickému úseku, kde jsou ty důležité dokumenty. Rozhodně to není tak, že by si policie pro ředitelku Češkovou přišla,“ řekl Právu k přítomnosti detektivů mluvčí DPP Petr Vorlíček.

Standardní postup, tvrdí státní zastupitelství

„Jde o standardní úkon v rámci prověřování a dozoru, který vedeme. Nikdo nebyl zadržen, jde o sběr podkladů a materiálů,“ řekla k tomu ve středu Právu šéfka pražských vrchních žalobců Lenka Bradáčová.

Její podřízený státní zástupce Adam Borgula, který kauzu předražených zakázek v DPP dozoruje, následně pouze potvrdil, že protikorupční policie činí v objektu dopravního podniku úkony trestního řízení.

„Příkaz soudu k prohlídce je na budovu, kterou užívá dopravní podnik,“ nechtěl blíže upřesnit místo zásahu policie Borgula.

Anonym pochází nejspíš přímo z DP

Češková podle posledního trestního oznámení prý z titulu své funkce mohla zabránit pokračování nevýhodných smluv, ale neudělala to. Podle velmi podrobného a rozsáhlého textu, adresovaného přímo konkrétnímu vyšetřovateli protikorupční policie, se Češková dopustila trestného činu, zřejmě porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Přestože bylo nejnovější trestní oznámení anonymní, je plné detailních informací a dokumentů včetně kopií několika smluv i zápisu z představenstva DPP či interního auditu. Lze tedy usuzovat, že jeho autor nejspíše působí přímo v dopravním podniku.

Stovky stránek o podivných zakázkách

„Toto trestní oznámení mám k dispozici. Má s řadou příloh asi tři sta stránek a budeme si jej muset projít,“ řekl v úterý Právu státní zástupce Borgula.

Oznamovatel tvrdí, že Češková jako pověřená ředitelka dopravního podniku na začátku letošního roku „prokazatelně nekonala při vypovězení smluv jednoznačně nevýhodných pro DPP“.

„Dále i při výhradách zaměstnanců DPP podezřelá opakovaně přímo nařídila úhradu problematických částek, u nichž nebylo jasné plnění dodavatele vůči DPP,“ konstatuje neznámý oznamovatel.

Mohla vypovědět nevýhodnou smlouvu

V textu upřesňuje, že Češková mohla vypovědět údajně velmi nevýhodnou rámcovou smlouvu a jednotlivé prováděcí smlouvy s firmou CSC Computer Sciences, s. r. o., která se v dopravním podniku stará o IT služby.

Původní platnost zmíněných smluv podle trestního oznámení končila letos v dubnu a květnu, a protože je prý Češková písemně nevypověděla nejpozději tři měsíce před tím, i když na to měla právo, byly automaticky prodlouženy o jeden rok.

„Podezřelá tímto jednáním naprosto ignorovala zprávu interního auditu ze 14. listopadu 2011, která jasně konstatovala, že společnost CSC získala veřejnou zakázku na údržbu a rozvoj systému SAP ERP (podnikový informační systém) s předpokládanou hodnotou 60 miliónů korun, ovšem v období od 2008 do 2011 bylo na základě prováděcích smluv k této veřejné zakázce vyfakturováno zhruba 786 miliónů bez DPH,“ nastínil oznamovatel možné výrazné předražení IT služeb v DPP.

Předpokládaná hodnota zakázky tak podle něj byla překročena více než třináctkrát.

Češková ani DP oznámení nechtějí komentovat

„Paní ředitelka se k tomu oznámení určitě nebude vyjadřovat,“ řekla v úterý Právu bez dalšího komentáře pracovnice kanceláře Češkové.

V podobném duchu zněla i odpověď tiskového oddělení DPP na dotazy Práva. „Tuto věc nechceme nyní komentovat, a to s ohledem na to, že věc v současné době prošetřuje policie, přičemž řízení je neveřejné, takže nechceme žádným způsobem ovlivňovat jeho průběh,“ napsala včera po více než jednom dni čekání velice stručné vyjádření Aneta Řehková z DPP.

O údajných předražených službách firmy CSC se opakovaně v médiích v průběhu léta zmínilo paradoxně i samo tehdejší vedení DPP v čele s jeho pověřenou ředitelkou Češkovou, které upozornilo na neustále vzrůstající náklady. Kdyby prý IT služby zajišťovali sami zaměstnanci podniku, ušetřilo by se údajně až sto miliónů korun ročně.

Žalobce: Podnik nespolupracuje

O problémových smlouvách na IT služby a jejich samotném vzniku hovoří také dřívější trestní oznámení, které DPP podal letos prostřednictvím advokáta Václava Lásky a jehož okolnosti už policie prověřuje. Nové anonymní podání se podle žalobce Borguly dotýká některých stejných témat.

„Řada těch zakázek už byla v původním trestním oznámení dopravního podniku a jsou prověřovány, a to včetně IT služeb. Do jaké míry se toto oznámení s našimi dosavadními zjištěními překrývá, to aktuálně zjišťujeme,“ podotkl státní zástupce.

„Těžko se to ale zjišťuje, protože dopravní podnik s námi prakticky nespolupracuje. Přestože pan nový generální ředitel (Milan Křístek) tvrdí v médiích něco jiného, tak my jsme zatím žádný relevantní materiál neobdrželi. Je to přitom už čtvrt roku po realizaci v budově DPP,“ kritizoval Borgula přístup nového vedení DPP.

Policie podle něj nicméně v případu nezahálí, vyslýchá prý desítky lidí, řádově dvě osoby denně, a probírá se obrovským množstvím materiálů.

Foto: Petr Janiš, Právo

Vladimír Lich

V horkém křesle generálního ředitele DPP se za poslední rok vystřídalo hned několik lidí. Po loňské prosincové rezignaci Martina Dvořáka se funkce na dva měsíce chopil Jaroslav Stůj. Toho vystřídala jako pověřená ředitelka Češková, ale od konce února se postu chopil Vladimír Lich.

Jenže i ten vydržel jen několik měsíců, přesněji do srpna, kdy ho odvolala dozorčí rada DPP složená z politiků ODS a TOP 09. Po něm podnik znovu vedla Češková a v listopadu se zatím posledním ředitelem stal na základě výběrového řízení někdejší manažer T-Mobile Křístek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám