Hlavní obsah

Víkendový program šestnáctiletých: opít se

Právo, Oldřich Danda

Mladí Češi jsou v Evropě nejnáruživějšími konzumenty alkoholu, tabáku a marihuany. Dokládá to úterní zpráva Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle šéfa protidrogové vládní rady Jindřicha Vobořila je užívání ilegálních drog v Česku stabilní či mírně klesá, mnohem horší jsou však čísla ukazující na užívání alkoholu, která jsou dlouhodobě vysoká. Na předávkování alkoholem loni zemřelo 162 lidí.

Varovná jsou čísla u studentů. Podle evropské studie (ESPAD), která se loni uskutečnila mezi více než třemi tisíci šestnáctiletých, vypilo za poslední měsíc třikrát nebo častěji více než pět sklenic piva, vína či lihovin 21,3 procenta studentů a učňů. To znamená, že pětina hochů a dívek v České republice se každý víkend opíjí.

Dvě třetiny (66 procent hochů a 50 procent dívek) mladistvých patří mezi pravidelné konzumenty alkoholu. Pili ho více než dvacetkrát za život.

Čtvrtina každý den kouří

Problém je i kouření tabáku, 25 procent dospívajících podle průzkumu denně kouří cigarety.

Vobořil soudí, že za vysokou mírou pití alkoholu je tolerantní společnost. „Alkohol není považován za drogu. Měli bychom více upozorňovat, že na něj umírá nejvíce lidí a že je s ním spojená i vysoká kriminalita,“ uvedl. S drogami je spojeno 16 procent veškerých trestních činů.

V roce 2011 poprvé klesl počet mladých uživatelů marihuany. Alespoň jednou ji kouřilo 42 procent dotázaných, což je o tři procentní body méně než v roce 2010, ale je to stále nejvíce v Evropě. Mezi studenty klesá také užívání tvrdých drog, jako je heroin či pervitin.

Pervitin je na postupu

V celkové populaci počet uživatelů pervitinu ale stoupl z předloňských 28 200 na 30 900. Nejvíce jich je v Praze (6000) a na Ústecku (přes 5000). Tyto počty jsou vcelku přesně známy proto, že protidrogoví pracovníci uživatelům mění jehly.

Naopak klesl počet narkomanů užívajících heroin, a to z 11 tisíc na 9300. Podstatně klesl i počet úmrtí na předávkování nelegální drogou, loni takto zemřelo 28 mladistvých, což je nejméně v české historii.

V užívání ostatních nelegálních drog, jako je kokain, extáze či LSD, jsou Češi na spodních příčkách evropských žebříčků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám