Hlavní obsah

Vznikne superministerstvo hospodářství, LIDEM dostanou obranu

Právo, Jan Rovenský
Praha

Strana LIDEM přenechá ODS ministerstvo dopravy výměnou za resort obrany. Doprava by se měla sloučit s resortem průmyslu a obchodu, čímž by vzniklo superministerstvo hospodářství. V úterý večer to odsouhlasilo vedení nejmenší koaliční strany. Hovoří se o tom, že by se ministryní obrany mohla stát vicepremiérka a šéfka strany Karolína Peake.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s vicepremiérkou Karolínou Peake

Článek

„Předsednictvo se usneslo, že půjdeme na jednání s premiérem o možnosti výměny resortů mezi ODS a LIDEM. Nasnadě je hlavně sloučení ministerstva dopravy a ministerstva průmyslu a obchodu. Považuji za logické, aby ke slučování docházelo v rámci jedné politické strany. Prioritou LIDEM je redukce agend a štíhlý stát, měli bychom v tom jít vzorem,“ řekla Peake.

Podle ní by liberální demokraté souhlasili s výměnou dopravy, kterou opustil ministr Pavel Dobeš (LIDEM), za resort obrany, z jehož vedení odešel Alexander Vondra (ODS). Kdo je kandidát LIDEM, nechtěla Peake říci, prý však předsedovi vlády Petru Nečasovi chtějí navrhnout jen jedno jméno. „Řeknu ho panu premiérovi zítra (tj. ve středu) při jednání vlády,“ dodala.

Na otázku, zda se na řízení resortu cítí, již dříve odpověděla: „Není to o tom, na co se cítím a na co ne. Zkrátka ta možnost tady je a nevylučuji ji.“

Peake by podle informací Práva zůstala vicepremiérkou s odpovědností za boj proti korupci, zatímco vedení legislativní rady vlády by zřejmě musela opustit.

Superministerstvo by řídil Kuba z ODS

Z dřívějšího vyjádření Peake také vyplývá, že ve vládních kruzích debata skutečně „nejvíce spěje“ k vytvoření tzv. ministerstva hospodářství, tedy spojení dnešních resortů dopravy a průmyslu a obchodu. Nové ministerstvo by řídil Martin Kuba (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas s ministrem Martinem Kubou.

„Nahrává tomu i to, že na dopravě je řada podřízených organizací, které je třeba transformovat, jako jsou České dráhy či Ředitelství silnic a dálnic,“ dodala Peake.

Proti slučování ministerstva dopravy s resortem průmyslu a obchodu se stavěla první místopředsedkyně strany Dagmar Navrátilová. Ta ještě v pondělí trvala na tom, aby doprava i nadále zůstala v gesci LIDEM.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám