Hlavní obsah

Vojáci opustí letiště v Přerově, přesunou se do Náměště nad Oslavou

Česká armáda bude působit na letišti v Přerově už jen jeden rok. Od ledna 2014 jej vojáci opustí. Posádka se přesune do Náměště nad Oslavou. Letiště v Přerově by mohl využít pro svoji činnost státní podnik LOM.

Foto: Profimedia.cz

Letoun L-39

Článek

Na tiskové konferenci o tom v úterý informoval končící ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). "Předpokládá se, že k 1. lednu 2014 bude vrtulníkové letectvo sjednoceno tím, že se přesune vrtulníková posádka z letiště Přerov na letiště Náměšť," uvedl.

Armáda by tak měla k dispozici tři letecké základny. Kromě vrtulníkového vojska v Náměšti využije ještě základnu dopravního letectva v Praze-Kbelích a základnu stíhačů v Čáslavi. Vojsko pro svoje potřeby používá i letiště v Pardubicích.

"Pokud jde o Přerov, tam se v budoucnu s posádkou nepočítá," řekl Vondra, který ale upozornil, že to neznamená nutně zánik letiště jako takového. Infrastrukturu základny by podle něj v budoucnu mohl využívat například státní podnik LOM Praha (dříve Letecké opravny Malešice). Podnik se donedávna potýkal s hospodářskými problémy, nyní se ale jeho ekonomická situace zlepšuje, uvedl Vondra.

O zrušení přerovského letiště se uvažovalo delší dobu. Podle názoru velitelů má armáda leteckých základen nyní nadbytek.

Reklama

Výběr článků

Načítám