Hlavní obsah

Sněmovna vydala poslance ODS Pekárka k trestnímu stíhání

Právo, Novinky, val, jt
Praha

Trestní stíhání poslance Romana Pekárka, který byl nepravomocně odsouzen k šesti letům vězení za korupci a následně jako nový člen parlamentu získal poslaneckou imunitu, může pokračovat. Pro jeho vydání v úterý hlasovalo 158 poslanců.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec Roman Pekárek (ODS)

Článek

Poslanci tak vyslyšeli doporučení, které jim minulý čtvrtek dal mandátový a imunitní výbor. Tehdy někteří členové výboru uvedli, že není důvod, proč Pekárka nevydat. [celá zpráva]

Odvolací řízení s Pekárkem by tak mělo proběhnout v původně nařízeném termínu 18. prosince. Právu to potvrdil mluvčí pražského Vrchního soudu Jan Fořt. Podle něj si teď soud pouze vyžádá na Sněmovně potvrzení, že poslance skutečně k trestnímu stíhání vydala. „Potřebujeme o tom písemný doklad k založení do spisu. Pak budeme postupovat standardně tak, jako ve všech jiných případech,“ konstatoval Fořt.

Pekárek se stal poslancem počátkem listopadu jako náhradník poté, co mandát složili tři rebelující poslanci ODS. Poslanec pomohl koalici schválit zásadní reformní zákony i církevní restituce. Po následné kritice pozastavil členství ve straně, mandátu se však vzdát nehodlá.

Pekárek byl v květnu odsouzen za korupci. Coby místostarosta Kolína měl podnikateli Petru Ličkovi umožnit výrazně levnější nákup pozemků, než byla jejich hodnota. Soud Pekárka poslal na šest let do vězení se zvýšeným dozorem, Ličkovi uložil soud roční trest vězení, oba tresty jsou nepodmíněné. Odsouzení se odvolali k Vrchnímu soudu v Praze.

Vrchní soud by se měl jeho případem zabývat 18. prosince.

Reklama

Související témata:

Související články

Kolínská ODS vyzvala Pekárka k odchodu

Kolínská ODS ve čtvrtek večer znovu vyzvala nového poslance Romana Pekárka, aby opustil stranu. Pekárek je totiž zatím nepravomocně odsouzen za korupci na šest...

Výběr článků

Načítám