Hlavní obsah

Ledovka potrápila řidiče na Vysočině a ve středních Čechách

Aktualizováno

Na českém území v noci napadlo několik centimetrů sněhu. Na silnicích nižších tříd ho ležela ujetá vrstva. V místech, kde se teploty pohybovaly kolem nuly a pod ní, silnice namrzaly. Během dopoledne se na silnicích vytvořila rozbředlá vrstva sněhu a ledovka se objevuje pouze místy.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Dopravu komplikuje rozbředlý sníh a namrzající silnice.

Článek

Sněžit začalo během noci ve středních a západních Čechách. Dálnice a první třídy jsou po chemickém ošetření mokré a sjízdné, problém ale může být na silnicích nižších tříd. Tam se sjízdnost silnic pomalu obnovuje, na některých místech leží rozbředlá vrstva sněhu a místy ledovka.

Ledovka se podle hlášení silničářů objevovala například ve Středočeském kraji u Týnce nad Sázavou či u Sadské. Sněhové přeháňky byly po ránu hlášeny na Mladoboleslavsku, Mělnicku, Kladensku, Kolínsku, Nymbursku, Kutnohorsku a v okolí Prahy.

Ledovka se vytvořila i na silnici číslo 34 u obce Jitkov na Havlíčkobrodsku. V místě se po nehodě vytvořila zhruba kilometrová kolona, v níž jsou především kamióny. Komplikace silničáři očekávají až do 11 hodin.

Foto: Dopravniinfo.cz

Záběr dopravní kamery ze silnice R10 u Turnova

Sníh připadl i v Libereckém a Královéhradeckém kraji. Řidiči by se měli mít na pozoru zejména na silnicích nižších tříd, kde se pod ujetým sněhem mohou ukrývat ledové plotny. Na Liberecku místy nadále sněží.

Mokrý sníh leží rovněž na silnicích v Ústeckém kraji. Podle silničářů sice došlo k několika nehodám, ale silnice jsou s opatrností sjízdné.

Větší komplikace ledovka zatím nezpůsobila v Plzeňském kraji. Dešťové srážky sice začaly nad ránem namrzat, v nižších polohách regionu se ale už nyní teplota pohybuje nad nulou. Ledové úseky proto zůstávají hlavně v lesích a vyšších polohách, kde nemohou silničáři solit.

Mlha a sníh byly ráno i na dálnici D1 na Vysočině. Na 90. kilometru u Humpolce ležel rozbředlý sníh.

Foto: ŘSD

Situace na 90. kilometru D1 v úterý ráno

Hromadná nehoda v Olomouci

Provoz je komplikovaný i v Olomouci, kde se ve Velkomoravské ulici srazilo šest aut. Na Šumpersku napadl v úterý nový sníh. Sněžit začalo v ranních hodinách, cestáři jsou s posypy v terénu. Opatrnost je podle nich na místě. Na ujetý sníh krytý posypem mohou řidiči narazit také na vrcholcích Jesenicka. Na zledovatělý sníh mohou narazit i řidiči na Valašsku.

Na namrzající silnice upozornil v pondělí i Český hydrometeorologický ústav, varování platí do jedenácti hodin dopoledne. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám