Hlavní obsah

Z veřejné služby je dobrovolná aktivita, úřady už nikoho nepopotahují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za odmítnutí veřejné služby již nezaměstnaným nehrozí, že by přišli o sociální dávky. Krajské úřady práce začaly v souladu s rozhodnutím Ústavního soudu z minulého týdne nabízet veřejnou službu jako dobrovolnou aktivitu. Zároveň byla zastavena všechna řízení s těmi, kteří nabídku v minulosti odmítli. V pondělí to uvedla Táňa Kozelková z tiskového odboru ministerstva práce a sociálních věcí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Na veřejnou službu bez odměny mohly úřady práce od letoška posílat lidi, kteří byli aspoň dva měsíce bez práce. Pokud by odmítli, přišli by o podporu a dávky a museli by si platit i pojištění.

Ústavní soud v úterý část zákona o zaměstnanosti, která zaváděla toto opatření, zrušil. Je podle něj v rozporu se zákazem nucené práce i některými základními právy. [celá zpráva]

Opatření vstoupila v platnost 30. listopadu, den po rozhodnutí ÚS, kdy vyšlo ve sbírce zákonů.

Kdo již pracuje a nechce, má se obrátit na úřad

Uchazeči o zaměstnání, kteří veřejnou službu nyní vykonávají a nemají o ni zájem, by měli požádat úřad práce o aktualizaci takzvaného individuálního akčního plánu. Úřad práce z něj veřejnou službu vyjme.

Ministerstvo práce chce veřejnou službu nezaměstnaných zachovat. Změní ale její podmínky tak, aby vyhověla výtkám Ústavního soudu.

Ministryně Ludmila Müllerová (TOP 09) v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce v neděli řekla, že by se měla prodloužit lhůta, po jejímž uplynutí mohou úřady práce nezaměstnané na veřejnou službu posílat. Ve hře je i možnost, že by stát za veřejnou službu částečně platil. [celá zpráva]

Rychlá náhrada za vypadlé zaměstnance

"Po necelém roce realizace veřejné služby v novém režimu hodnotíme toto opatření aktivní politiky zaměstnanosti jako efektivní nástroj k aktivizaci uchazečů o zaměstnání, kteří mají skutečně zájem realizovat se na trhu práce," uvedl mluvčí Úřadu práce ČR Jiří Reichl.

Podle něj může být nyní dosavadním poskytovatelům veřejné služby nabídnut příspěvek na zaměstnání uchazeče o práci, který by mohl být využit například k nahrazení náhlého výpadku pracovní kapacity na pracovišti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám