Hlavní obsah

Primátor Frýdku-Místku rezignoval kvůli stresu

Právo, ČTK, tom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Primátor Frýdku-Místku Petr Cvik (ČSSD) v pondělí oznámil svou rezignaci. Odůvodnil ji mimo jiné tím, že si v době své dlouhodobé zdravotní neschopnosti přehodnotil priority. Místo něj byl v pondělí na zasedání zvolen primátorem dosavadní náměstek Michal Pobucký (ČSSD).

Foto: frydekmistek.cz

Petr Cvik

Článek

„Stres a vytížení se mi nakupily tak, že jsem to nedokázal dále zvládat. Musel jsem dokonce vyhledat lékařskou pomoc,“ uvedl Cvik, který byl v úřadu od listopadu 2010.

Z politické scény ale odstupující primátor úplně odejít nechce. „Nechci z boje utíkat, proto jsem se rozhodl na dnešním (pondělním - pozn. red.) zasedání městského zastupitelstva kandidovat na post náměstka primátora,“ uvedl Cvik.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Odstoupivšího frýdecko-místeckého primátora Petra Cvika (vlevo), nahradil dosavadní náměstek Michal Pobucký.

Dodal, že v současné době je však zdravotně zcela v pořádku. "V době rekonvalescence jsem měl ale čas přehodnotit své životní priority a hodnoty. Čas, který jsem věnoval práci, byl na úkor rodiny, ale také na úkor sebe samého, neměl jsem čas na relaxaci, která je důležitá k načerpání energie, aby člověk mohl dále fungovat a zvládat zátěžové situace," podotkl Cvik s tím, že se proto rozhodl dát funkci primátora k dispozici. Zároveň uvedl, že se však chce ucházet o post náměstka.

Cvik byl od jara, kdy ve městě vypukla kauza se zmanipulovanými zakázkami, na dlouhodobé nemocenské, z níž se vrátil přibližně před měsícem. Policie v případu stíhá 14 osob, mezi nimi primátorova náměstka Dalibora Hrabce (dříve VV). Cvik v pondělí rezolutně odmítl, že by jeho rezignace souvisela s policejním vyšetřováním.

Novým primátorem Pobucký

Novým primátorem byl zvolen Michal Pobucký, který ve veřejném hlasování získal podporu 29 zastupitelů, tři byli proti a sedm zastupitelů se zdrželo. Opoziční ODS se sice snažila prosadit tajnou volbu, ale neuspěla.

Vládnoucí koalice se rozhodla obsadit také post náměstka, ze kterého v březnu letošního roku odstoupil Michal Novák. Zastupitelstvo proto volilo dva nové náměstky. Těmi se stali odstoupivší primátor Petr Cvik a dosavadní radní Karel Deutscher (ČSSD).

Jedenáctičlenná městská rada je složená z ČSSD, KDU-ČSL a nestraníků. V opozici jsou kromě ODS také komunisté, TOP 09 a Nezávislí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám