Hlavní obsah

Müllerová: Veřejnou službu zachováme, nezaměstnaným bychom ji i zaplatili

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce zachovat veřejnou službu nezaměstnaných, kterou v týdnu zrušil Ústavní soud. Změní se ale její podmínky tak, aby vyhověla výtkám soudu. V České televizi to v neděli řekla šéfka resortu Ludmila Müllerová (TOP 09). Ve hře je například i možnost, že by stát za veřejnou službu částečně platil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09)

Článek

Na veřejnou službu bez odměny mohly úřady práce od letoška posílat lidi, kteří byli nejméně dva měsíce bez práce. Pokud by odmítli, přišli by o podporu a dávky a museli by si platit i pojištění. Ústavní soud však v úterý zrušil část zákona o zaměstnanosti, která toto opatření zaváděla. Podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského je toto opatření v rozporu se zákazem nucené práce i některými základními lidskými právy. [celá zpráva]

"Byl zrušen jen odstavec, který se zabýval sankcemi, ale institut jako takový zrušen nebyl a opravdu by bylo korektní, abychom si řekli, že fungoval, viděli jsme to i na zájmu měst a obcí," řekla Müllerová. Ministerstvo podle ní předloží změny zákona, které by umožnily veřejnou službu zachovat v podobě, která nebude odporovat ústavě.

Podle ministryně bylo problémové právě ustanovení, které říká, že úřady práce mohou nezaměstnané posílat na veřejnou službu už dva měsíce poté, co přišli o práci. "Ta doba musí být výrazně prodloužena, a je tam mnoho dalších opatření, aby byly odstraněny výtky, které Ústavní soud uvedl," řekla Müllerová. Ministerstvo je podle ní připraveno i k tomu, že by stát za veřejnou službu částečně platil.

Reklama

Výběr článků

Načítám