Hlavní obsah

Ministryně Müllerová chce změnit smlouvu o sKartách do půl roku

Novinky, val

Vláda by měla v nadcházejícím týdnu rozhodovat o osudu sociálních karet, jejichž prostřednictvím si lidé mají vybírat sociální dávky. Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) připustila v Otázkách Václava Moravce v ČT, že by sKarty v budoucnu mohly sloužit jen jako identifikační nástroj a jejich užívání by tak bylo dobrovolné. Smlouva o sKartách má podle jejích představ být modifikována do půl roku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ludmila Müllerová v České televizi

Článek

Vláda se k projednávání sKaret sejde ve čtvrtek. „Náš cíl bude, abychom opravdu zefektivnili výplatu sociálních dávek,“ řekla Müllerová. S premiérem Petrem Nečasem i dodavatelem karet Českou spořitelnou se prý shodli, že „přistoupíme k tomu, že sKarta bude sloužit jako identifikační nástroj“.

O snaze vést sKarty pouze jako dobrovolné s identifikační funkcí hovořila Müllerová těsně před svým jmenováním ministryní. Po nástupu do úřadu ale s odkazem na smlouvu s Českou spořitelnou uvedla, že „dobrovolnost by ohrozila celý systém výplaty sociálních dávek“. [celá zpráva]

Dobrovolnost pobírání dávek prostřednictvím sKarty prosazuje také premiér Petr Nečas. „Bylo podmínkou ODS i mou osobní, že sKarta bude dobrovolná. Byla na tom koaliční dohoda,“ prohlásil dříve.

Kvůli tomu bude nutné upravit smlouvu s Českou spořitelnou. Müllerová uvedla, že by smluvní podmínky mohly být modifikovány do půl roku. Ruku v ruce s tím půjde zřejmě změna zákona, který užívání sociálních karet upravuje.

Ministryně zároveň vyzvala všechny, kdo pobírají sociální dávky, aby si sKartu vyzvedli a užívali ji, než se něco změní. sKartu si odmítlo převzít několik desítek lidí, protože především nesouhlasí s tím, že je vláda nutí využívat služeb soukromého subjektu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám