Hlavní obsah

Izraelský premiér přijede Čechům osobně poděkovat

Jeruzalém
Aktualizováno

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu telefonoval předsedovi české vlády Petru Nečasovi, aby mu osobně poděkoval za to, že ČR v OSN nepodpořila hlasování o uznání palestinského státu. Netanjahu také podle sobotní zprávy serveru Jerusalem Post příští týden navštíví Česko. V Praze se zastaví cestou do Německa.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Český premiér Petr Nečas a předseda izraelské vlády Benjamin Netanjahu

Článek

„Historie Izraele a České republiky nás učí, že musíme zastávat pravdu, i když na naší straně není většina,“ citoval izraelský server Netanjahuova slova.

Češi jako jediní zástupci Evropské unie ve čtvrtek ve Valném shromáždění hlasovali proti přijetí Palestiny jako státu přidruženého k OSN. Česká diplomacie stejně jako izraelská a americká argumentuje, že mír mezi Palestinci a Izraelci nevyřeší jednostranné deklarace. Právo Palestinců na vlastní stát ale česká vláda nezpochybňuje.

„Česká republika hlasovala proti palestinskému návrhu na udělení statusu nečlenského pozorovatelského státu, protože se obává, že by mohl vyústit v další odklad obnovení mírového procesu,“ uvedlo české ministerstvo zahraničí v tiskové zprávě.

Palestinci v hlasování uspěli a Valné shromáždění tak de facto uznalo jejich nezávislý stát. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám