Hlavní obsah

Podporou Dienstbiera se přihlásíte k demokracii, napsal Sobotka šéfovi KSČM

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka vyzval v otevřeném dopise lídra komunistů Vojtěcha Filipa, aby jeho strana v přímé volbě prezidenta podpořila Jiřího Dienstbiera. Doporučením volit kandidáta ČSSD by se podle Sobotky přihlásila KSČM k pozitivním demokratickým hodnotám.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vpravo) a kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier

Článek

Sobotka v dopise Filipovi, který mají Novinky k dispozici, uvedl, že pokládá za logické, aby se o podporu členů a voličů KSČM ucházel kandidát z levého středu a levice, jakým je místopředseda ČSSD Dienstbier.

„Jsem přesvědčen o tom, že podporou kandidatury Jiřího Dienstbiera by se KSČM přihlásila k pozitivním hodnotám demokracie se silným sociálním rozměrem. Současně by mohla přispět k tomu, aby i ve druhém kole prezidentské volby měli lidé se sociálním a levicovým cítěním možnost zvolit hodnotově blízkého kandidáta,“ uvedl šéf sociální demokracie v listě.

Dienstbier podle Sobotky ztělesňuje hodnoty, založené na prosazování sociální spravedlnosti, mezilidské solidarity a demokratického právního státu. „Představuje tu nejspolehlivější záruku toho, že příští český prezident bude citlivě přihlížet i k zájmům středních a neprivilegovaných vrstev, tedy i k zájmům sociálně demokratických a komunistických voličů,“ míní šéf ČSSD.

Sobotka by pokládal za selhání levicových stran, pokud by v důsledku roztříštění hlasů a nespolupráce postoupili do druhého kola jen kandidáti, kteří se hlásí k „neúspěšným neoliberálním představám, prosazující konzervativní politiku škrtů, omezování sociálního státu“ nebo kandidáti, jenž v minulosti „zabředli do korupčních afér, klientelismu či netransparentního financování politiky“.

Předseda sociální demokracie také v dopise Filipovi připouští, že se opozici nepodaří vyvolat předčasné volby, a hlasování o složení Sněmovny se tak uskuteční až v řádném termínu v roce 2014. „Nejbližší reálnou šancí na zahájení pozitivních změn v naší zemi tak bude právě lednová volba prezidenta republiky,“ apeluje Sobotka na šéfa komunistů.

Filip chce garanci, že ČSSD za kandidátem stojí

Filip už na Sobotkův dopis odpověděl. Podle informací Novinek v něm vyslovil požadavek, aby ČSSD jasně garantovala, že stojí celá za Dienstbierem. Někteří sociální demokraté totiž podporují v prezidentské volbě Miloše Zemana. Favoritem je například pro místopředsedkyni ČSSD Marii Benešovou, čestného předsedu strany Valtra Komárka nebo senátora Jaroslava Palase.

Komunisté požadavek na garanci vyslovili i proto, že s Dienstbierem na páteční jednání jejich výkonného výboru nedorazil nikdo z vedení ČSSD. Podle zjištění Novinek panuje v KSČM obava, aby se v podmínkách přímé volby neopakoval scénář z roku 2003, kdy sociální demokraté vyslali do boje o Hrad Zemana, aby pak tohoto svého kandidáta potopili.

Právě mezi Dienstbierem a Zemanem mají komunisté v plánu vybírat na jednání svého ústředního výboru příští sobotu. Je ale možné, že rozhodnutí nepadne. Jasný favorit se nyní nerýsuje. „Žádného favorita nemáme. Držíme to, že preferujeme levicového kandidáta, což splňují Miloš Zeman a Jiří Dienstbier. Žádné konkrétní jméno k podpoře nyní nezaznělo,“ řekla v sobotu Novinkám místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá.

Reklama

Výběr článků

Načítám