Hlavní obsah

Sněmovna přišla o dva podvýbory, v jednom zasedali pouze dva poslanci

– Praha

Poslanci ze sněmovního kontrolního výboru zrušili dva podvýbory, které zřídili na začátku volebního období. Jedná se o podvýbor pro legislativu a kontrolní systémy a podvýbor pro kontrolu hospodaření ve veřejné správě. První z nich měl málo členů a druhý už projednal všechny svěřené zákony.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci ČSSD ve Sněmovně

Článek

Předseda zrušeného podvýboru pro legislativu a kontrolní systémy Vladimír Koníček (KSČM) uvedl, že v tomto podvýboru kromě něj působil pouze Stanislav Polčák (TOP 09 a Starostové). "Dva lidi v podvýboru je málo, tak jsme ho zrušili," konstatoval.

Podvýbor pro kontrolu hospodaření ve veřejné správě už zase podle jeho předsedy Romana Sklenáka (ČSSD) projednal návrhy na rozšíření kontrolních pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu i novelu zákona o finanční kontrole ve veřejné správě. Ostatní agendy je tak podle něj možné probírat už i bez zvláštního podvýboru.

Předseda podvýboru dostává 11 400 Kč

Na zrušení podvýborů podle Sklenáka panovala v kontrolním výboru víceméně shoda. S Koníčkem se shodli na tom, že výbor už nové podvýbory místo těch zrušených zřizovat nebude. Podle jednacího řádu může každý výbor zřídit pro řešení určité otázky nebo souboru otázek podvýbor. Jeho členy můžou být pouze poslanci.

Ve Sněmovně i tak budou nadále působit čtyři desítky podvýborů.

Podle jednoho z členů kontrolního výboru se zrušením podvýborů neušetří ani koruna, protože s jeho zřízením také nejsou spojeny žádné náklady. Podle zákona má však předseda podvýboru dostávat měsíčně příplatek zhruba 11 400 korun a místopředseda podvýboru asi 5700 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám