Hlavní obsah

Silnice v Česku kloužou, někde leží i sníh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Některé silnice v Česku stále pokrývá sníh, většina z nich je však s opatrností sjízdných. Výstraha kvůli náledí platila pro kraje Karlovarský, Královéhradecký, Liberecký, Moravskoslezský, Olomoucký, Pardubický, Plzeňský a Ústecký, a to do sobotních 10 hodin.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na některých silnicích ve východních Čechách hrozí námraza, ve vyšších polohách a na horách může být na komunikacích ujetá vrstva sněhu.

Silničáři varují řidiče před námrazou, může se tvořit zejména ve vyšších polohách Pardubického kraje. Náledí může být v okolí Lanškrouna, Ústí nad Orlicí, Poličky, Svitav nebo Vysokého Mýta, a to zejména na silnicích druhých a třetích tříd. Chemicky jsou ošetřeny silnice I/43 a I/34 u Svitav. Sníh je zejména na silnicích v Krkonoších a Orlických horách. Ujetá sněhová vrstva je v nejvyšších polohách na silnicích v okresech Rychnov nad Kněžnou a Trutnov.

Teploty se pohybují obvykle mezi minus třemi a plus jedním stupněm Celsia, fouká slabý vítr.

Hned několik obtížně sjízdných míst hlásí po ránu silničáři na severu Čech. Kromě několika míst s napadaným sněhem anebo s ledovkou je uzavřena i horská silnice z Telnice na Knínice na Ústecku. Teploty se drží i v nižších polohách pod nulou, takže led i sníh zřejmě na silnicích vydrží.

Výskyt ledovky hlásí silničáři zejména z okolí Štětí. Podle meteorologů pro ni byly v noci ideální podmínky - přes den déšť a tající sněžení, v noci jasno a mráz. Z hlavních tahů jsou hlášeny nepříznivé podmínky i na silnici I/13 na pomezí Ústeckého a Libereckého kraje. Uzavírku z Telnice na Knínice si vynutily zohýbané větve stromů, které se pod nánosem sněhu ohnuly až k vozovce.

Dálnice D5 téměř bez omezení sjízdná

Silnice v Plzeňském kraji jsou ráno sjízdné, místy ale se zvýšenou opatrností. Počasí je po ránu mrazivé, teploty se pohybují mezi třemi až devíti stupni pod bodem mrazu. Po předchozím sněžení a následném ochlazení tak mohou být některé komunikace namrzlé. Místy musí řidiči počítat i s mlhou, viditelnost se ale bude postupně zlepšovat.

Dálnice D5 je sjízdná téměř bez omezení, zvýšenou opatrnost ovšem doporučují správci komunikace mezi 80 až 131 kilometrem. Většina silnic první třídy má povrch suchý a vymrzlý. Na jižním Plzeňsku a Tachovsku ale mohou být namrzlé úseky. Komunikace druhé a třetí třídy jsou vlhké a také v tomto případě platí upozornění na namrzlé úseky. Řidiči by měli být opatrní hlavně na méně frekventovaných cestách v oblasti Šumavy.

BEZ KOMENTÁŘE: Sníh mezi Novými Hamry a Jelení na KarlovarskuVideo: Rudolf Voleman, Právo

Na Karlovarsku také mlha

V Karlovarském kraji byly ráno silnice sjízdné, místy ale namrzlé a také zasněžené. Teplota klesla mezi pět až deset stupňů pod nulu, během dne se má ale mírně oteplovat. Sněžení v regionu ustalo a v nížinách leží jen slabá vrstva. Na hřebenech Krušných hor je však kolem 30 centimetrů sněhu. Místy byla i nižší viditelnost kvůli mlze, vyplývá z údajů dispečinku krajských silničářů.

Rychlostní silnice R6 a komunikace první třídy jsou v regionu nyní sjízdné bez omezení. Opatrnost je ovšem na místě například na některých přemostěních, kde může být povrch namrzlý a kluzký. Sjízdné jsou rovněž všechny cesty druhé a třetí třídy včetně horských silnic. Na nich ale v některých úsecích ještě leží zbytky zmrzlého a místy ujetého sněhu. Především ve vyšších polohách je třeba věnovat jízdě zvýšenou pozornost.

Se sněhovou kaší na silnici musejí počítat řidiči mířící do nejvyšších poloh Olomouckého kraje. Po chemickém posypu zůstala na Červenohorském sedle i na cestě ve směru na Videlský kříž. Silničáře do terénu vyhnalo v noci sněžení, na Šumpersku podle správců cest nasněžily zhruba tři centimetry. V ostatních částech kraje jsou vozovky většinou sjízdné bez omezení.

Na Olomoucku jsou silnice sjízdné bez omezení, na Šternbersku by si však měli řidiči dávat pozor v lesních úsecích, kde vozovky zůstaly vlhké.

Anketa

Jak přizpůsobíte v zimě svou jízdu autem?
Jezdím pomaleji a opatrněji
78,4 %
Jezdím co nejméně
5,9 %
Nejezdím vůbec
7,3 %
Nijak
8,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6138 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám