Hlavní obsah

Grog a punč letos na pražské vánoční trhy nesmí

Právo, trj
Praha

V boji o punč a grog na pražských vánočních trzích vyhrávají byrokrati a prohrávají prodejci i konzumenti. Ačkoli jsou oba nápoje horké ředěné, úřední výklad předpisů říká, že to tak být nemusí, a proto by se na vánočních trzích prodávat neměly.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Stánkaři přestanou grog a griotku prodávat.

Článek

Vynalézavý úřední šiml kombinací dvou norem a obav, že se nebude dost ředit, získal argument, proč by se grog a punč tolerovat na stáncích neměly. „Když jsou lihoviny ve stánku k dispozici, nelze vyloučit, že mohou být prodávány v nedostatečně ředěném, či dokonce neředěném stavu, pokud o to projeví zákazník zájem,“ uvedl vedoucí občansko-správního a živnostenského odboru Prahy 5 Jan Dufek.

Takový výklad zákona o spotřební dani a pražského tržního řádu převzal i magistrát. Právu to potvrdila jeho mluvčí Tereza Králová. Za porušení tržního řádu - třeba stánkovým prodejem lihovin - podle ní může hrozit pokuta až 200 tisíc korun. Zákon o spotřební dani definuje lihovinu jako nápoj s alespoň 15% podílem etanolu.

Společnost Taiko, jež pořádá vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí, se novému diktátu radnic podvolí. Mluvčí Hana Tietze však neskrývala údiv: „Vždy jsme vycházeli z toho, že má konečný nápoj méně než 15% objemových etanolu a rum odměřujeme přímo na stáncích odměrkami. Máme řadu protokolů z kontrol a nikdy žádná z nich nenašla porušení zákona.“

Stánkaři nadávají, ale podvolí se

„Překvapilo nás to, nicméně se budeme řídit novým výkladem zákona o spotřebních daních a grog a punč na našich trzích letos nabízet nebudeme,“ dodala Tietze.

I další oslovení stánkaři se divili, a to především nevybíravými slovy, za co mohou být pokutováni. „Prodávám výhradně rum a punč z lahví s rodným listem, žádné staré zásoby. Každý se může přesvědčit. Nechápu, co si to ty choré mozky zase vymyslely,“ řekl Právu jeden z mírnějších prodejců na pražském náměstí Míru. Dodal, že lidé si grog a punč dávali, i když 2dcl stojí 35 korun.

„Nerozumím tomu, jestli je to kvůli metanolu, nebo kvůli čemu. Přeci je to má volba jako zákazníka, jestli investuji do ředěného nápoje. Možná až příliš ředěného. Neředěný grog je úplný nesmysl,“ řekl Právu Michael Tesař, který si na náměstí Míru v pátek objednal grog z griotky. V sobotu už to prý nebude možné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám