Hlavní obsah

Na západě Čech vydatně sněžilo, hasiči nestíhali odklízet popadané stromy

Novinky, ČTK, lž, val, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na některých místech České republiky přes noc vydatně sněžilo. Týká se to zejména západní a severozápadní části země. Například v Krušných horách napadly desítky centimetrů nového sněhu. Na většině míst teploty oproti čtvrtku klesly, zatím se proto na silnicích netvoří náledí. Přesto by si motoristé měli dát pozor.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zasněžená silnice u Kletečné na Litoměřicku

Článek

V Karlovarském kraji přestalo během noci sněžit a teplota klesla v průměru na -5 stupňů Celsia. Nejvíce sněhu teď leží na hřebenech Krušných hor, na Klínovci je to až 35 centimetrů. Uklidnil se vítr, takže se už v horských oblastech netvoří sněhové jazyky a cesty jsou sjízdné. Jízda však stále vyžaduje zvýšenou opatrnost, sdělil ráno dispečink krajských silničářů.

Povrch rychlostní silnice R6 a většiny komunikací první třídy je v regionu převážně mokrý po chemickém ošetření a se zvýšenou opatrností bez větších problémů sjízdný. Hrozba náledí se nepotvrdila, přesto mohou místy vozovky klouzat. Na silnicích druhé a třetí třídy, zejména v Krušných horách a ve Slavkovském lese, leží na vozovkách zbytky rozbředlého nebo ujetého sněhu. I tady jsou komunikace se zvýšenou opatrností sjízdné.

Foto: HZS KK

Hasiči při nočních zásazích odstraňovali v Karlovarském kraji stromy popadané přes silnice.

Hasiči se kvůli přívalům sněhu, pod jehož tíhou padal jeden strom za druhým, nezastavili ani v noci. „Během čtvrtečního dne a noci vyjížděli hasiči v Karlovarském kraji k 98 událostem. Přitom 92 výjezdů bylo v souvislosti se sněžením,“ uvedl mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal.

„Těžký sníh lámal a vyvracel stromy. Ty padaly nejčastěji přes silnice, kde částečně nebo zcela blokovaly průjezd,“ vysvětloval mluvčí hasičů.

U Aše na Chebsku spadl dopoledne pod tíhou sněhu strom na projíždějící auto. Při nehodě se ale nikomu nic nestalo. „Strom spadl za jízdy přímo na střechu vozidla,“ řekl šéf zimní údržby silnic v Karlovarském kraji Josef Bulka.

Stále zavřená je kvůli spoustě popadaných stromů 8km dlouhá silnice III. třídy mezi Lazy a Dvorečky na Chebsku, kde ale není nikdo odříznutý od světa. Na odstranění stromů se pracuje.

Na německé straně od noci leží popadané stromy na železnici mezi Vojtanovem a Bad Brambachem. V 12:30 byly odstraněny na trati mezi Aší a Hranicemi. Některá méně obydlená místa na Toužimsku jsou od včerejšího večera napojena kvůli popadaným stromům na vedení na agregáty, ale pracuje se na obnově vedení.

Úklid sněhu na Liberecku komplikuje silný vítr

V Libereckém kraji sněží, v horských oblastech do rána místy napadlo až 15 centimetrů sněhu a motoristé bez zimní výbavy by tam rozhodně neměli vyjíždět. Žádné problémy na silnicích však zatím hlášeny nejsou, uvedl Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje.

Teploty v kraji se pohybují jen těsně kolem bodu mrazu, hlavní tahy jsou většinou mokré, místy se zbytky rozbředlého sněhu. "Motoristé by měli zvolnit a jezdit se zvýšenou opatrností. Pozor by si měli dát hlavně řidiči kamiónů, mohou mít problémy ve stoupáních," dodal Pospíšil. Na silnicích nižších tříd leží ujetá vrstva sněhu.

V kraji podle Pospíšila fouká silný vítr, který úklid komunikací komplikuje a v otevřených úsecích vrací sníh na silnice. Nafoukaný sníh na silnicích mohou čekat motoristé na Českolipsku, ale také v Albrechtickém kopci na Frýdlantsku nebo v horských oblastech.

Na Žďársku se může vyskytnout náledí

Ve vyšších polohách na Žďársku by řidiče v některých úsecích mohla překvapit nízká vrstva sněhu s náledím. Jízda proto vyžaduje zvýšenou opatrnost. Silničáři během noci vyjeli do terénu s téměř třemi desítkami sypačů. Nejvíc jich podle Jiřího Hejnáka z krajského dispečinku Správy a údržby silnic jezdilo na Pelhřimovsku, a to 24.

Na většině území Vysočiny jsou silnice po ránu sjízdné bez omezení. Podle meteorologů by se během dne mohly objevit slabé sněhové přeháňky.

Silnice přes Horu Sv. Šebestiána pro auta průjezdná

Bývalý hraniční přechod Hora Svatého Šebestiána v Ústeckém kraji už je pro auta průjezdný, němečtí silničáři upravili vozovku za hranicemi. Informovala o tom chomutovská policejní mluvčí Marie Pivková.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sněhová kalamita v německém Marienbergu u hraničního přechodu s ČRVideo: Reuters

Uzavřená pro kamiony byla silnice I/7 už od Chomutova od čtvrtečního odpoledne, osobní auta se dostala jen k hranici. "Zprovoznili to asi v 9:30. Silnice je upravená, ale je třeba zvýšené opatrnosti, protože tam stojí odstavené kamióny," doplnila mluvčí.

Asi dvě hodiny ráno nejezdily vlaky na trati Rumburk - Krásná Lípa na Děčínsku. Na trať tam spadlo několik stromů. Kolem 07:00 byl ale provoz podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského obnoven.

V Ústeckém kraji v pátek ráno nesněžilo. Podle místní pobočky Českého hydrometeorologického ústavu se mají přes den sněhové přeháňky objevovat jen občas. Na horách může sněžit trvaleji, ale v nadmořských výškách pod 300 metrů půjde spíš o přeháňky smíšené nebo déšť.

V Královéhradeckém kraji je situace na silnicích bez problémů. „V regionu prakticky dosud nesněžilo, a to ani v Krkonoších. Pouze v Orlických horách spadlo do čtyř centimetrů sněhu. Žádné problémy to však nezpůsobilo,“ ujistil Petr Zima z krajské Správy a údržby silnic.

Reklama

Výběr článků

Načítám