Hlavní obsah

Starostovo opomenutí stálo jeho obec milióny

Právo, Patrik Biskup

Jedno starostovo opomenutí a rázem je obec chudší o bezmála tři milióny korun. Přesně tuhle částku musí vrátit do státní kasy Klenčí pod Čerchovem na Domažlicku za porušení podmínek dotace, kterou získalo v roce 2005 na stavbu tělocvičny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Za viníka označila policie starostu Karla Smutného (SNK ED), ten to také nepopírá.

„Jako statutární zástupce obce včas nedodal ministerstvu financí závěrečné vyhodnocení akce a nepožádal ani o prodloužení termínu,“ uvedla Dagmar Brožová z domažlického ředitelství policie.

Podle ní se tím dopustil trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti, neboť zákon mu ukládá účelně a hospodárně nakládat s majetkem obce.

„Trestní stíhání ale zahájeno nebylo, neboť od spáchání skutku už uplynula tříletá promlčecí lhůta,“ dodala Brožová s tím, že policisté se případem zabývali od července 2010, kdy obdrželi anonymní trestní oznámení.

"Měl jsem toho nad hlavu," kaje se starosta

Sám starosta svoji vinu přiznal, ale druhým dechem dodal, že se jako zločinec rozhodně necítí.

„V té době u nás běžely další dvě velké dotační akce. Měl jsem toho až nad hlavu a prostě jsem to neuhlídal. Chybovat můžeme každý. Na druhou stranu jsem to byl já, kdo pro obec zajistil a vypapíroval sedmadvacetimiliónovou dotaci pro tuto stavbu. Mě tady poženou k odpovědnosti v podstatě za administrativní prkotinu, ale to, že během posledních čtyř let zadala ministerstva zakázky za třicet miliard bez výběrových řízení a nikdo za to nenese odpovědnost, nikoho nezajímá,“ bránil se Smutný.

Poukázal dále na to, že ministerstvo financí dotaci tehdy bez problému přiznalo a vyplatilo ji v plné výši. „Po pěti letech přijde finanční úřad a zjistí, že jsme to udělali špatně. Zaměstnanci berňáku vůbec nemají přehled o poskytování dotací. To jsou prostě jen cifršpióni, kteří mají zadání, že musí něco najít,“ prohlásil starosta.

Podle něho je podstatné, že nikdo nikoho neokradl. „Dodavatel stavby dodržel termín, kvalitu a cenu. Tělocvična stojí a slouží,“ podotkl první muž obce, která hospodaří s devatenáctimiliónovým ročním rozpočtem.

S finančním úřadem se starosta domluvil, že částku 2,7 miliónu bude Klenčí splácet po dobu sedmi let jako bezúročnou půjčku. „Seznámil jsem zastupitele s výsledkem policejního vyšetřování a nabídl jsem rezignaci. Ti se za mě postavili a chtěli, abych ve funkci dál pokračoval,“ uzavřel Smutný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám