Hlavní obsah

Ve vládě se čeká velká rošáda. Kuba superministrem, Peake na obranu

Právo, Jan Martinek, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Politickými kuloáry se šíří spekulace o razantních změnách ve vládě, které plánuje premiér Petr Nečas (ODS). Nejzávažnější je nápad sloučit ministerstvo průmyslu a obchodu s resortem dopravy, který v pondělí opustí Pavel Dobeš (LIDEM). Jeho rezignaci ve čtvrtek premiér přinesl na Hrad prezidentu Václavu Klausovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Kuba (ODS)

Článek

Takovému superúřadu by měl šéfovat současný ministr průmyslu a první místopředseda ODS Martin Kuba. Podle zdroje Práva by mu měl nynější ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) dělat prvního náměstka. Zemědělství by pak obsadil někdo z ODS. Mluví se například o poslanci a šéfovi ústecké krajské ODS Janu Kubatovi.

Resort obrany, který příští pátek uvolní Alexandr Vondra (ODS), by výměnou za dopravu připadl straně LIDEM a šéfovala by mu předsedkyně Karolína Peake.

Kuba ve čtvrtek připustil, že sloučit dvě ministerstva je opodstatněné. „Je to jedna z variant, která vychází z návrhu NERV, kdybychom chtěli hledat nějaké úspory. V tuto chvíli ji ale není vhodné komentovat,“ řekl Kuba Právu.

Tuto verzi podporují i další zdroje. ODS a TOP 09 by si prohodily resorty zemědělství a zdravotnictví, které by mohl řídit poslanec a zdravotnický expert ODS Boris Šťastný.

Nečas není nadšen Hegerem

„Probíhá jednání ve stylu Peake na obranu, Bendl na dopravu, někdo z TOP 09 po Bendlovi na zemědělství a Šťastný z ODS na zdravotnictví,“ řekl Právu zdroj z ODS.

Se šéfem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) je Nečas údajně nespokojený. Premiér má ústavní právo nechat prezidentem vyměnit ministra, ale koaliční smlouva předpokládá konzultaci s předsedou dotčené strany.

„Tato jednání teď skutečně probíhají, ale není jisté, jestli to tak dopadne. Možná se celá rošáda zredukuje jen na resorty dopravy a obrany, kam půjdou Bendl a Peake," dodal zdroj.

Peake ve čtvrtek nebyla k zastižení, nedávno ale spekulaci, že by převzala po Vondrovi vedení obrany, pro Právo připustila. „Nechci teď vyloučit žádnou alternativu,“ mlžila tehdy.

Spekulaci, že ODS může přepustit ministerstvo obrany výměnou za jiný resort, by mohla přiživovat i opatrná středeční vyjádření premiéra Nečase. Ten nechtěl při loučení s odcházejícím ministrem obrany Vondrou komentovat ani to, jestli Vondrův nástupce vůbec bude z ODS. „Mám svoji představu,“ opakoval Nečas.

Zmíněné rošádě může nasvědčovat i to, že premiér si dal čas až do 10. prosince, kdy chce obsazení dopravy po Dobešovi vyřešit. Mohlo by to být známkou toho, že do té doby by už mohl mít souhlas koalice v kapse.

Rošádu by mělo doplnit „rozparcelování“ ministerstva pro místní rozvoj, jehož jednotlivé agendy by mohly převzít vládní úřady. Ostatně to navrhuje Peake, jejíž ministr z LIDEM Kamil Jankovský resort vede.

Koaliční TOP 09 premiérovi dlouhodobě vzkazuje, že si na své ministry nenechá sáhnout. Její předseda Karel Schwarzenberg včera zopakoval, že nevidí důvod k výměně jakéhokoliv ministra za TOP 09.

TOP 09: „Na obranu matadora“

Šéf diplomacie současně nechce premiérovi ve výběru či ve výměně ministrů radit.

Přesto ale naznačil, že se mu nápad, aby obranu vedla Peake, nezdá. Schwarzenberg by dal přednost politickému a odbornému matadorovi, i když by premiérovy návrhy na jmenování přímo vetovat nemohl.

„Ministerstvo obrany je jedno z klíčových. Člověk, který tam nastoupí, by měl být nejen znalec problematiky, ale měl by mít i politickou váhu, aby mohl prosadit zájmy české armády,“ řekl Právu Schwarzenberg s narážkou na to, že se Peake jako vicepremiérka pro boj s korupcí v obranných otázkách dosud neangažovala a že váha strany LIDEM se s občanskými demokraty a TOP 09 nedá srovnat.

ČSSD proti Peake na obraně

Ostře se proti možnosti, že by se ministryní obrany stala šéfka LIDEM Karolína Peake, postavila ČSSD. Její lídr Bohuslav Sobotka takovou variantu označil za mimořádně divokou spekulaci. Peake podle něj není legitimní politička a nemá znalostní a odborné předpoklady pro to, aby vedla rezort obrany.

„Paní Peake není legitimní politička, je to přeběhlík, který byl korumpován tím, že získal pozici v Nečasově vládě,“ prohlásil Sobotka na páteční tiskové konferenci v Lidovém domě.

Peake v tiskovém prohlášení opáčila, že jednání nejsou ukončena, a Sobotkovi doporučila, nechť si nehraje na "kádrováka".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám