Hlavní obsah

Státu hrozí placení odškodného za posílání lidí na veřejnou službu

Pokud by úřady práce prozatím dál posílaly nezaměstnané na povinnou veřejnou službu, hrozí státu, že by za to mohl lidem bez práce platit odškodné. Řekl to generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek. Soud v úterý vyhlásil, že se povinná veřejná služba ruší.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na veřejnou službu bez odměny mohly úřady práce od letoška posílat lidi, kteří byli aspoň dva měsíce bez práce. Pokud by odmítli, přišli by o podporu a dávky a museli by si platit zdravotní pojištění.

Ústavní soud v úterý část zákona o zaměstnanosti, která upravovala toto opatření, zrušil. Předseda soudu Pavel Rychetský povinnou veřejnou službu označil za nucené práce. Soud v nálezu uvedl, že se část zákona "ruší dnem vyhlášení nálezu ve Sbírce zákonů". Ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) poté řekla, že do té doby se tedy praxe nemění.

Podle sekretáře soudu se sice příslušné ustanovení formálně zruší až v den, kdy nález ve sbírce vyjde, "avšak celá země už ví", že Ústavní soud označil veřejnou službu v rozporu hned s několika mezinárodními smlouvami a články listiny práv a svobod. Ministerstvo se podle něj "hrubě mýlí".

"Od úterka už každý zodpovědný úředník na úřadu práce musí vědět, že takzvaná veřejná služba je protiústavní. Budou-li za těchto okolností i nadále trvat na protiústavní praxi, vystavují stát v každém jednotlivém případě riziku odpovědnosti za škodu a finančního zadostiučinění," uvedl Langášek.

Dodal, že i v judikatuře Ústavního soudu jsou případy, kdy měl nález dopad na "chování účastníků" už ve chvíli, kdy se o něm dozvěděli, i když jim byl doručen až později.

Lidé již mohou službu odmítnout bez postihu

Mluvčí Úřadu práce Jiří Reichl potvrdil Právu, že na územní pracoviště již odešel pokyn, aby s lidmi, kteří odmítnou veřejnou službu nastoupit, nebylo zahajováno správní řízení. Změna celého metodického pokynu však podle něho nejde udělat ze dne na den.

„Zákon se nezměnil a úřad práce nemůže postupovat protizákonně. Nález Ústavního soudu bude platný až dnem zveřejnění ve Sbírce zákonů. Včera večer ale již do území šel pokyn, který říká, že dnem vyhlášení nálezu Ústavního soudu, čili od 27. listopadu, kdyby někdo odmítl nastoupit veřejnou službu, tak s ním nemůže být zahájeno správní řízení. Jinak veřejná služba pokračuje ve standardním procesu do té doby, než nález vyjde ve Sbírce zákonů,“ sdělil mluvčí Právu.

Jak dodal, jakmile dostane ministerstvo oficiální judikát, pak ho jeho pracovníci velmi pečlivě prostudují a bude zpracován zcela nový metodický pokyn pro úřady práce.

Ti, kdo už službu vykonávají, ji mohou opustit

Mluvčí ministerstva Viktorie Plívová řekla, že přestože soud v nálezu sám "černé na bílém" uvedl, že se ustanovení o povinné veřejné službě ruší po vydání ve sbírce, ministerstvo hned reagovalo. "My jsme se nálezu Ústavního soudu přizpůsobili okamžitě. Na úřady práce jsme poslali pokyn, aby se žádní další uchazeči o zaměstnání nezařazovali na veřejnou službu," uvedla mluvčí.

Podle pokynů mají úředníci veřejnou službu už jen nabízet jako doplňkovou a dobrovolnou aktivitu. S lidmi, kteří 27. listopadu a po něm službu odmítli či odmítnou, už úřady nezahájí sankční správní řízení. O podpory tak nezaměstnaní nepřijdou. Ti, kteří už službu vykonávají a nechtějí na ni chodit, ji mohou opustit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám