Hlavní obsah

Sponzor VV Musil do vazby nepůjde, soud ho pustil na svobodu

Právo, har

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 1 ve čtvrtek nevyhověl návrhu státních zástupců a neposlal do vazby ani jednoho z tří lidí stíhaných v kauze údajného krácení daní při obchodování s pohonnými hmotami. Právu to sdělila mluvčí soudu Lenka Cihlářová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Návrh na vazbu se podle informací Práva týkal i sponzora Věcí veřejných (VV), advokáta Daniela Musila. Ten čelí obvinění z legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz.

Policie v případu stíhá sedm lidí, část za krácení daní, část za praní špinavých peněz. Že státní zástupci podali návrh na vazbu u tří obviněných, Právu řekla mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

„Soudkyně ve všech třech případech neshledala důvody vazby, byli propuštěni ze zadržení na svobodu,“ uvedla mluvčí soudu Cihlářová.

Protikorupční policie kvůli kauze zajistila 3,9 miliónu korun na účtu VV. Véčkaři se podivují nad tím, že milióny byly zajištěny nikoli na provozním účtu strany, ale na kontu určeném pro platbu členských příspěvků. Důvod je zatím nejasný.

Škoda je 230 miliónů

„Peníze byly zajištěny se souhlasem státního zástupce. Blíže se k podrobnostem nebudeme vyjadřovat,“ řekla mluvčí státního zastupitelství Zenklová. Komentovat to zatím nechce ani náměstek šéfa Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Emil Kračmar.

Peníze na účtu VV nejsou jedinými prostředky, které policisté zajistili. Na několika bankovních účtech jde o více než 30 miliónů korun, kriminalisté zabavili i dvě luxusní auta a asi 1,7 miliónu korun v hotovosti.

„V této věci jde o zkrácení daně z přidané hodnoty při obchodování s pohonnými hmotami, kdy podle závěrů kriminalistů ÚOKFK mělo dojít ke způsobení škody ve výši 230 miliónů korun,“ sdělil ve středu mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám