Hlavní obsah

V Bruselu bude svítit o dva metráky lehčí Havlovo srdce

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neónové srdce, které na konci prezidentského mandátu Václava Havla v roce 2002 zářilo nad Pražským hradem, se rozsvítí na bruselské budově Evropského parlamentu. Stane se to 17. prosince. Srdce, jež vytvořil umělec Jiří David, připomene rok, který uplyne od Havlova úmrtí. Akci spoluorganizuje české hlavní město, není to ale jen tak. I Havlovo neónové srdce musí splnit evropské bezpečnostní normy.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Nad Pražským hradem viselo Srdce v roce 2002.

Článek

Musí být proto o 200 kilogramů lehčí než to půltunové, které před deseti lety drželo lešení okolo věže Jiřského kláštera. V případě Evropského parlamentu je třeba dodržet jiné normy.

„Jeho hmotnost upravil realizátor instalace Robert Klemm tak, aby odpovídala technickým parametrům budovy Evropského parlamentu,“ uvedla mluvčí magistrátu Tereza Králová. Rozměry srdce se nezmění, zůstane 17 metrů široké a téměř 15 metrů vysoké.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Po smrti dramatika a prezidenta Václava Havla se zvýšil zájem čtenářů nejen o jeho hry, ale také o biografie nebo fotopublikace.

„Jen málokterá politická osobnost je v Evropě tak pozitivně vnímaná jako Václav Havel. Domnívám se, že umístění Srdce na Evropský parlament je důstojnou připomínkou jeho odkazu,“ řekl pražský radní pro kulturu Václav Novotný (TOP 09).

Obyvatelé a návštěvníci Bruselu si budou moci přijít prohlédnout neonové Srdce až do konce ledna 2013. Rozsvítí se v pondělí 17. prosince v 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám