Hlavní obsah

Klaus ocenil Vondru. Je jediným ministrem, se kterým si tyká

Prezident Václav Klaus si ve čtvrtek pozval na Pražský hrad odcházejícího ministra obrany Alexandra Vondru (ODS). Klaus přiznal, že jej Vondrovo rozhodnutí skončit v kabinetu překvapilo a označil jej za jednoho z "výraznějších ministrů obrany", který byl lepší než někteří jeho předchůdci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus přijal na Pražském hradě končícího ministra obrany Alexandra Vondru (ODS).

Článek

"Já jsem byl tím rozhodnutím poněkud překvapen. Já pana ministra považoval za jednoho z výraznějších ministrů obrany, které jsme měli," poznamenal Klaus. Vondra ocenil prezidentovu podporu, za niž přišel hlavě státu, coby vrchnímu veliteli ozbrojených sil, poděkovat.

Klaus zmínil, že Vondru zná 23 let a ze současné vlády je jediným ministrem, s nímž si tyká.

Na NATO nyní nemyslí

Na dotaz, zda by mohl zamířit do vedení NATO, Vondra po setkání uvedl, že jej podobné spekulace těší, nicméně o ničem podobném zatím neuvažuje a hodlá se věnovat rodině. Zároveň připomněl, že nový šéf aliance se bude volit až v roce 2014.

Ke spekulacím o stranické příslušnosti svého nástupce v čele ministerstva Vondra uvedl, že věc nechce komentovat, aby premiérovi nekomplikoval vyjednávání.

Vondra měl blízko k Havlovi

Vondra rozhodnutí odejít z čela resortu obrany oznámil ve středu. Zdůvodnil jej ztrátou důvěry voličů, která se podle něj projevila v nedávných senátních volbách, v nichž ministr neuspěl. [celá zpráva]

Pozvání odcházejících ministrů na Pražský hrad není standardní. Prezident jím naznačuje určitou podporu a ocenění jejich práce.

Někdejší chartista Vondra, který na začátku své politické kariéry působil jako poradce Václava Havla, ale nikdy nepatřil mezi Klausovy politické oblíbence. Střetávali se i v době, kdy Vondra jako vicepremiér pro evropské záležitosti spoluutvářel evropskou politiku vlády Mirka Topolánka (ODS). Jeho kroky v čele resortu obrany však prezident vesměs schvaloval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám