Hlavní obsah

Zeman a Dienstbier půjdou komunisty žádat o podporu

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentští kandidáti Miloš Zeman a Jiří Dienstbier (ČSSD) půjdou v pátek dopoledne požádat komunisty o vyslovení podpory v přímé volbě prezidenta. KSČM vlastního uchazeče o Hrad do klání nevyslala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Dienstbier a Miloš Zeman při debatě prezidentských kandidátů.

Článek

„V pátek opravdu přijmeme prezidentské kandidáty, kteří o to požádali,“ řekl ve středu Právu předseda KSČM Vojtěch Filip.

Místopředseda komunistů Jiří Dolejš uvedl, že se kandidáti dostaví na jednání stranického výkonného výboru. Počítá s tím, že budou vystupovat každý zvlášť. Dolejš potvrdil, že KSČM vydá i na základě zítřejší akce svým voličům a sympatizantům doporučení, kterému kandidátovi dát hlas.

„KSČM hodlá nějaké doporučení dát,“ sdělil.

Závěry setkání se Zemanem a Dienstbierem, kteří budou čelit dotazům členů výkonného výboru, probere v sobotu 8. prosince ústřední výbor komunistů.

Podle Dolejše by bylo vhodné, aby bylo na tomto rokování schváleno „prezidentské“ doporučení voličům. „Teď je pro něj ten správný čas,“ soudí.

Remek do klání nechtěl

Komunisté zvažovali, že do prezidentského klání vyšlou svého europoslance Vladimíra Remka. Ten se ale rozhodl, že o Hrad nezabojuje. Vzhledem k tomu, že mají komunisté disciplinované voliče, může doporučení vedení strany zamíchat kartami v přímé volbě.

Filip počátkem listopadu řekl serveru Novinky.cz, že o podporu si řekli tři kandidáti, kromě Zemana a Dienstbiera také senátor Okamura. Za Dienstbiera se u lídra KSČM přimlouval i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Anketa

Měli by kandidáti na prezidenta žádat o podporu KSČM?
ano
46,5 %
ne
53,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18392 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám