Hlavní obsah

Dienstbier nevidí v jádru perspektivu, Zeman chce skončit se solárním šílenstvím

Novinky, jov

Prezidentští kandidáti se neshodují v otázce využití jaderné energie. Táňa Fischerová se označila za odpůrkyni jádra, Jiří Dienstbier v něm nevidí perspektivu. Protipólem je Miloš Zeman, který se vyslovil pro vytvoření koalice států pro mírové využití jaderné energie. Názory zazněly ve středu večer na debatě pořádané na půdě Univerzity Karlovy.

Debata kandidátů na prezidentaVideo: Novinky

 
Článek

„V jádru nevidím dlouhodobě perspektivu,“ řekl Dienstbier. Doplnil, že by nechal dožít stávající jaderné elektrárny a soustředil se spíše na výstavbu menších zdrojů. Jádro zcela zavrhla Fischerová. „Jsem dlouhodobý odpůrce jaderné energetiky,“ prohlásila. Postavila se i proti dostavbě Temelína. Soudí, že v korupčním prostředí, které panuje v ČR, by se stavba výrazně prodražila a trvala by až dvacet let.

Zeman naopak jadernou energetiku podpořil. Nebránil by se ani užší spolupráci států, které jádro podporují, jako protiváhu těm zemím, které tyto zdroje utlumují. „Bylo by přirozenou protiváhou vytvořit koalici mírového využití jaderné energie,“ řekl Zeman, který se naopak postavil proti solárnímu boomu. „Nastal čas skončit se solárním šílenstvím,“ řekl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kandidáti na prezidenta zleva Miloš Zeman, Karel Schwarzenberg (TOP 09), Táňa Fischerová, Přemysl Sobotka (ODS) a Jan Fischer.

Pro jádro se vyslovili i Přemysl Sobotka a Jan Fischer. „Temelín si zaslouží rozšíření,“ prohlásil Fischer.

Karel Schwarzenberg nevidí v příštích dvaceti letech možnost od jádra se odpoutat. Ministr zahraničí a šéf TOP 09 se také vyjádřil k otázce, zda by Temelín měla dostavět americká společnost Westinghouse nebo rusko-české konsorcium.

Schwarzenberg sice svého favorita přímo nejmenoval, ale jasně naznačil, že ruská nabídka jím není. „Nejsem příznivcem závislosti na jakékoliv zemi v čemkoliv,“ sdělil. Právě z Ruska už nyní míří do ČR významná část ropy a zemního plynu.

Fischerová nechce podnikatele v letadle

Fischerová se jako jediná vyslovila také proti tomu, aby si prezident bral s sebou na zahraniční cesty podnikatelskou delegaci. Považuje to totiž za nepřípustné provázání ekonomiky a politiky. „Já bych podnikatele do letadla nebrala,“ uvedla.  „Ekonomická diplomacie se nemá proplétat s politickou,“ doplnila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Dienstbier na Miloš Zeman při debatě prezidentských kandidátů.

Zeman zastává zcela opačný názor. Pokud se stane hlavou státu, chce brát na cesty do zahraničí co nejvíce úspěšných podnikatelů. Navíc uvedl, že by na velvyslanectvích ČR neměli působit kariérní diplomaté, ale ekonomičtí experti na danou zemi. S podnikateli počítá i Sobotka. „Vzít do letadla řadu podnikatelů považuji za samozřejmé,“ přitakal.

Reklama

Výběr článků

Načítám