Hlavní obsah

Švédsko o více než miliardu zlepšilo nabídku pronájmu gripenů

– Praha

Poslední švédská nabídka při vyjednávání o prodloužení pronájmu stíhaček Gripen je podstatně výhodnější, než byla ta v létě, řekl ve středu ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Podaná nabídka je asi o miliardu až miliardu a půl výhodnější než ta dosavadní. Vondra bude v pondělí o stavu vyjednávání se Švédskem informovat Bezpečnostní radu státu.

Foto: Reuters

Stíhačky Gripen z výzbroje české armády

Článek

"To, že jsme jednali o čtyři měsíce déle, nám umožnilo mít na stole dneska podstatně lepší nabídku. A mně skutečně není jedno, jestli je to 'miliarda tam, miliarda sem'," prohlásil ministr v den, kdy oznámil, že k 7. prosinci z vlády odchází. [celá zpráva]

"Je to řádově asi o miliardu nebo miliardu a půl lepší," dodal Vondra pro Českou televizi.

Jeho slova však prý není možné interpretovat jako předzvěst rozhodnutí, že čeští piloti budou pokračovat na stíhačkách Jas-39 Gripen a vláda nevyhlásí tendr, v němž by dodávky nadzvukových letadel mohli nabídnout i další zájemci.

Pronájem 14 švédských stíhaček za 19,6 miliardy korun v roce 2004 schválila vláda Vladimíra Špidly. Smlouva vyprší na konci roku 2014. Česká vláda už deklarovala úmysl i nadále zajišťovat ochranu vzdušného prostoru vlastními prostředky. Obrana začala jednat se Švédskem o podmínkách prodloužení pronájmu, chtěla podmínky lepší, Švédsko ale příliš vstřícné nebylo, na což veřejně upozorňoval i premiér Petr Nečas.

ČR uvažovala i o vypsání výběrového řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám